PODRŠKA

Švedska donirala 100.000 eura za traženje nestalih

Pronalaženje i identifikacija osoba za kojima se još traga ključni element održavanja mira i stabilnosti

S. K.

2.4.2019

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) i Ambasada Švedske u Sarajevu potpisale su sporazum na temelju kojeg Švedska pomaže ICMP-ov program u Bosni i Hercegovini s dodatnih 100.000 eura.

Ovim iznosom Švedska je od 2002. godine podržala ICMP-ov rad u Bosni i Hercegovini sredstvima u iznosu 23.000.000 švedskih kruna.

- Ovaj novi grant dio je dugotrajne podrške Švedske doprinosu ICMP-a nastojanjima BiH da pronađe i identificira nestale osobe i osigura prava preživjelima - izjavila je danas Mari Bergstrom, šefica za razvoj i saradnju Ambasade Švedske.

Ona je dodala da je pronalaženje i identifikacija osoba za kojima se još traga ključni element održavanja mira i stabilnosti.

Metju Holidej (Matthew Holliday), šef ICMP-ovog programa za zapadni Balkan, istakao je da su vlasti BiH do sada identificirale gotovo 23.000 osoba čiji je nestanak prijavljen po okončanju sukoba, ali to i dalje znači da oko 8.000 porodica u ovoj državi još ne zna sudbinu svojih voljenih.

- Te porodice imaju pravo na istinu, pravdu i reparacije, zbog čega se nastojanja u traženju nestalih moraju nastaviti – kazao je Holidej.

ICMP pomaže vlastima rješavanje pitanja neidentificiranih posmrtnih ostataka koji se čuvaju u mrtvačnicama u BiH. Pruža i pomoć u području forenzičke antropologije i arheologije, a omogućava BiH pristup ICMP-ovoj tehnologiji testiranja DNK i provjere podudarnosti u svrhu identifikacije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.