REAKCIJE

Milićević: U premijera vrijedi "Vlada, to sam ja"

Novalić sam sebe proglasio izvjestiteljem tačke o sudskim presudama državnih službenika

Jelka Milićević. Arhiv

Piše: M.R.S.

5.4.2019

Premijer FBiH Fadil Novalić sazvao je hitnu sjednicu bez konsultacija, odabrao tačke dnevnog reda koje on hoće, a kada je vidio da nema izvjestitelja za tačku koja se odnosi na izvršenje sudskih presuda državnim službenicima i namještenicima, sam je odlučio da on bude izvjestitelj, kazala je ovo danas za „Avaz“ Jelka Milićević (HDZ BiH), ministrica finansija FBiH, nakon sjednice Vlade FBiH održane bez prisustva ministara iz HDZ-a.  

- Ostale tačke za koje nije bilo izvjestitelja nisu razmatrane, jer je to pravilo rada. Kada je hitna sjednica, nema dopuna niti ikakvih izmjena. Sada želi da neko ne poštuje sudske presude i da krivično odgovara. To bi vjerovatno trebala biti ministrica finansija – izjavila je Milićević.

Naime, Novalić pokušava blokirati isplate presuda državnih službenika iako je Vlada u novembru prošle godine zadužila Ministarstvo finansija da u ovogodišnjem budžetu planira 40 miliona KM upravo za izvršenje ovih presuda, što je Ministarstvo finansija i učinilo. 

Budžet su usvojili i Vlada i Parlament FBiH. No, premijer sada traži da se ide na vansudsku nagodbu, iako se uopće ne zna da li je iko želi, te je stoga stopirana isplata po pravosnažnim presudama.  

- U premijera vrijedi „Vlada to sam ja“, a sada i „Parlament, to sam ja“ – dodala je Milićević.

Napominje da zbog samovolje premijera i ponašanja mimo svih poslovnika i zakona nisu došli na sjednicu.

Podsjetimo i na sukob Novalića i Milićević zbog odluke o privremenoj raspodjeli prihoda od cestarina za autoceste, ali i probleme zbog imenovanja.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.