ODLUKE

Komisija odbila izvještaje o radu MUP-a u protekle četiri godine

Kako saznajemo, članovi komisije iz SDA prvo su tražili da se ne raspravlja o ovim tačkama jer nema ministra unutrašnjih poslova

Sa ranijih sjednica. Arhiv

Piše: M.R.S.

9.4.2019

Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH odbila je danas sve izvještaje o radu MUP-a FBiH od 2015 - do 2018. godine kao i informacije o stanju sigurnosti u posljednje četiri godine. 

Kako saznajemo, članovi komisije iz SDA prvo su tražili da se ne raspravlja o ovim tačkama jer nema ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare. Kada je ovaj njihov zahtjev odbijen, naprasno je u roku od pola sata stigao dopis u kojem Čampara traži da se ne tretiraju te tačke.

Podsjećamo, Čampara je bio uredno pozvan na sjednicu komisije prije sedam dana, a i prije 15 dana bilo je poznato da će sutra Predstavnički dom razmatrati ove izvještaje. Komisija, osim što je odbila sve informacije zaključila je kako je nedopustivo što je Parlament doveden u situaciju da četiri godine ne razmatra sigurnosnu situaciju na teritoriji FBiH. 

Prema našim saznanjima komisija je, s obzorom da je sadržaj informacije o stanju sigurnosti puka statistika, zaključila da treba formirati Radnu grupu kako bi bio definiran novi akt o sadržaju i formi informacije o stanju sigurnosti. Članovi te Radne grupe bili bi predstavnici MUP-a, FUP-a komisije za sigurnost i Fakulteta kriminalističkih nauka, a cilj novog akta je da podaci ne budu samo statistika, već da se omogući analiza kako bi se mogle predvidjeti određene stvari, a time i spriječile.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.