IZRAZILI ZABRINUTOST

Komisija za sigurnost Parlamenta FBiH zahtijeva stavljanje van snage Pravilnika o registraciji vozila

Napominjemo da smatramo da je Pravilnik donošen jednostrano od strane resornog ministra i da nije u skladu sa Zakonom, istakli su iz Komisije

Tokom današnjeg obraćanja. PRESS SLUŽBA

A. O.

14.9.2022

Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBIH izražava zabrinutost i neslaganje zbog procedure donošenja i samog sadržaja rješenja u Pravilniku o registraciji vozila 53/22 od 9.8.2022. godine.

Imajući u vidu da sprovođenje Pravilnika uvodi pravnu nesigurnost u Bosni i Hercegovini i Federaciji Bosne i Hercegovine u kontekstu budućih registracija vozila i različitoj primjeni propisa prilikom procesa registracije od strane kantona, zahtjevamo od nadležnih institucija da predmetni Pravilnik stave hitno van snage.

- Napominjemo da smatramo da je Pravilnik donošen jednostrano od strane resornog ministra i da nije u skladu sa Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BIH, Zakonom o agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BIH, Zakonom o upravi, Zakonom o zaštiti ličnih podataka i Zakonom o javnim nabavkama BIH - istakli su iz Komisije za sigurnost.


Komisija za sigurnost. PRESS SLUŽBA

Članica Komisije za sigurnost Sanela Prašović-Gadžo je izjavila da je Pravilnik problematičan iz dva aspekta. 

- Prvi je što se istim direktno oduzima priliv u budžet koji je do sada bio temeljem naljepnice o registraciji vozila i taj se iznos daje privatnoj firmi ali u puno većem omjeru jer je cijena po jednom komadu 9KM za RFID stiker predvidjen Pravilnikom a isti u stvarnosti košta cca 1,5 KM. Dakle u Pravilniku je nacrtana firma koja će dobiti taj posao i koja će imati ugovor na 10 godina i zaraditi preko 8 miliona KM godišnje, odnosno 80 miliona za deset godina. Drugi je problem sigurnosni jer će se putem RFID stikera koji predvidja Pravilnik moći pratiti lokacija i potencijalno pravac kretanja svakog registrovanog vozila, a to znači i vozila institucija, firmi, kao i vozila i kretanje osoba. To se sve na tacni praktično isporučuje privatnoj firmi. Držim da je to izuzetno veliki sigurnosni rizik i stoga kao članica Komisije za sigurnost pozivam policijske i pravosudne institucije da provjere način na koji je Pravilnik o registraciji vozila donesen i posebno sadržaj istog - istakla je Prašović-Gadžo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.