DRAMATIČNO

Hoće li Vlada ostati bez 65 miliona maraka

Koliko će novca trebati za pravne usluge

INA: Spor dug desetak godina

Piše: M. AŠČIĆ

13.4.2019

Vlada Federacije BiH ostala je bez advokata koji su je zastupali pred Međunarodnim arbitražnim sudom vezano uz tužbu konzorcija INA-MOL protiv Federacije, saznaje „Dnevni avaz“.

Otkazao ugovor

Upravo je to razlog zbog kojeg su prekjučer federalni ministri hitno donijeli odluku da se angažiraju novi advokati, kako bi spremno bila dočekana arbitraža sa INA-om, koja je u fazi mirovanja već sedam godina. Dosadašnji advokat Vlade FBiH Mikel Mrac (Michel Mraz) otkazao je ugovor o zastupanju.

Prema informacija „Avaza“, Vlada ga nije dovoljno plaćala, zbog čega je odlučio raskinuti saradnju.


Faksimil informacije Vlade FBiH

Saznajemo da je Vlada sada odlučila platiti novi advokatski tim oko 2,5 miliona maraka.

Konzorcij INA-MOL tužio je Vladu FBiH po osnovu sudskih sporova nastalih dokapitalizacijom iz marta 2006. godine, zahtijevajući da tužbe koje su podnijeli radnici “Energopetrola” mora nadoknaditi Vlada.

Višemilionski tužbeni zahtjev posljedica je ugovora o dokapitalizaciji "Energopetrola", koji su tadašnje vlasti potpisale 8. marta 2006. sa INA-MOL-om. Prema jednoj od odredbi tog ugovora, Vlada FBiH obavezala se da će preuzeti sva dugovanja u ovom procesu, uključujući i potraživanja radnika koja su u tom trenutku iznosila više od 20 miliona KM.

 Rješenje spora

Iako je Vlada FBiH ovaj zahtjev godinama osporavala, dokumenti otkrivaju da proces mirovanja arbitraže istječe 2. maja, a da u Vladi sada strahuju da INA, koja je većinski vlasnik „Energopetrola“ sa 88 posto udjela, više neće čekati na mirno rješenje spora.

- Iako je postupak u stanju mirovanja, prema raspoloživoj dokumentaciji šteta je procijenjena na 65 miliona maraka, a kvantifikacija tužbenog zahtjeva bit će moguća tek aktiviranjem arbitražnog postupka.

Troškovi i kamate u slučaju potvrđivanja arbitražnog zahtjeva bit će izuzetno visoki i predstavljaju znatnu potencijalnu štetu po budžet Federacije BiH, navodi se u informaciji Vlade FBiH.

INA već poduzela niz radnji

- S obzirom na to da INA-MOL već ima pravni tim koji je u prethodnim godinama pokrenuo i realizirao niz pravnih radnji, potrebno je da Vlada Federacije BiH, u periodu do angažmana svog pravnog tima, poduzme sve raspoložive pravne radnje i pokrene mehanizme na pripremi zaštite imovine, odnosno budžeta Federacije Bosne i Hercegovine  - stav je Vlade.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.