REAKCIJE

Živković: Bolje finansirati vrtiće nego rezerviste

Ulagati u populacijsku politiku

Matej Živković. Arhiv

N. Če.

19.4.2019


Formiranje rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj i najava da će uslijediti inicijativa za popunu i opremanje aktivnog sastava policije i u Federaciji Bosne i Hercegovine je neopravdano s ekonomskog aspekta, smatra Matej Živković, ekonomski analitičar.

- Ako će već postoji potreba za podizanjem sigurnosti na veći nivo postoje i drugi načini za to, poput ulaganja u postojeći sastav policije, kako jednog tako i drugog entiteta. Bolja opremljenost i dodatno usavršavenje putem edukacija, bi sigurno bi dalo rezultete, kazao je Živković za Avaz TV.

Smatra da je sredstva kojima bi bilo finansirano dodatno nekoliko hiljada policajaca, bolje u ložiti u populacijsku politiku, otvaranje vrtića i porodiljske naknade.

-Ako uzmemo u obzir da je, samo u RS-u, bruto plaća 1.000 KM, na mjesečnom nivou za 1.000 policajaca rezervnog sastava biće potrebno million maraka, na godišnjem nivou to je cifra od 12 miliona, objasnio je Živković.

Podsjetimo, nakon što je Narodna skupština RS usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije, SDA zatražila formiranje rezervnog sastava policije i u FBiH.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.