SASTANAK

Bevanda: Sastanak guvernera EBRD-a poboljšat će sliku BiH

Pozitivni efekti, ne puka zaduženja

Vjekoslav Bevanda. Arhiv

Avaz.ba

23.4.2019

Bosna i Hercegovina će dobiti na značaju i ojačat će svoj kredibilitet, jer će u maju biti domaćin godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD),  to je šansa koju treba iskoristiti, kazao je ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

- Nasuprot dežurnim kritičarima koji negiraju svaku šansu za ekonomske kontakte, saradnju i poboljšanje poslovnog ambijenta, ja sam optimista da sastanak guvernera EBRD-a u Bosni i Hercegovini može donijeti bar poboljšanje slike o položaju BiH u ekonomskom svijetu. Naši su potencijali neupitni, ali nisu iskorišteni zbog nekih drugih faktora koji su daleko od ekonomije - ocijenio je Bevanda.

Podsjetio je da je EBRD jedan od najvažnijih partnera Ministarstva finansija i trezora BiH na čijem je čelu te da su kontakti među ovim institucijama na dnevnoj osnovi, jer potpisivanjima ugovora prethodi dugotrajan rad.

- Složeno ustrojstvo BiH utječe i na sklapanje međunarodnih ugovora, a svaki ovaj kreditni sporazum spada u tu grupu. Dakle, kada određena institucija, poduzeće ili lokalna zajednica pokrene inicijativu za zaduženje, tek tada se pokreću procedure o vođenju pregovora za sklapanje nekog ugovora i onda slijede konkretne aktivnosti - naglasio je Bevanda.

Dodao je da se u Sektoru za saradnju s finansijskim institucijama Ministarstva finansija i trezora BiH pripremaju ugovori i da je to tačka saradnje između tražitelja kredita i kreditora, jer se država po zakonu ne zadužuje, ali može biti garant i obično ministar finansija i trezora stavlja svoj potpis na ugovor o garanciji nakon odluke Predsjedništva BiH ili Vijeća ministara.

Prema riječima Bevande, saradnja s EBRD-om do sada je bila vrlo uspješna, a sudeći po ispregovaranim projektima, ona će biti sve bolja i tek će se na terenu vidjeti rezultati potpisanih sporazuma.

- Krediti EBRD-a su među povoljnijim, a njih uglavnom prate i grant sredstva tako da je korist višestruka. Ovi projekti koje finansira EBRD najviše se odnose na infrastrukturu i elektroenergetski sektor i čim se oni pokrenu, pokreće se i naše gospodarstvo, aktiviraju se domaća poduzeća, otvaraju se radna mjesta u građevinarstvu i to su pozitivni efekti, a ne puka zaduživanja - zaključio je Bevanda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.