AVAZ SAZNAJE

Smijenjena Đemila Talić-Gabrijel

Talić-Gabrijel: Razriješena na Džaferovićev prijedlog

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

26.4.2019

Predsjedništvo BiH razriješilo je Đemilu Talić-Gabrijel (Gabriel) s funkcije počasne konzulice naše zemlje u Australiji, sa sjedištem u Sidneju, saznaje „Dnevni avaz“. Odluka o njenoj smjeni donesena je na sjednici 17. aprila, i to na prijedlog Šefika Džaferovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, i stupila je odmah na snagu.

Skandalozne tvrdnje

Razlozi u odluci nisu navedeni, ali se špekulira da bi oni mogli biti vezani uz navode koje je u javnosti nedavno otkrio njen bivši suprug Danijal Arnautović, iznijevši niz kompromitirajućih i skandaloznih detalja iz prošlosti njegove bivše supruge.

Talić-Gabrijel inače je i članica SDA, a bila je kandidatkinja te stranke na prošlim općim izborima u našoj zemlji za Federalni parlament. Za počasnu konzulicu predložio ju je Bakir Izetbegović početkom 2017. godine dok je bio član kolektivnog šefa države.

Produženi mandati

Talić-Gabrijel na poziciji počasne konzulice provela je tek nešto više od dvije godine. Posljednjih mjeseci boravila je u Sarajevu, gdje je otvorila salon ljepote, a njen suprug, australski bogataš i biznismen Kris Gabrijel (Chris) od prošle je godine u Sarajevu postavljen za direktora aviokompanije „FlyBosnia“.

Faksimil odluke Predsjedništva BiH o razrješenju Talić-Gabrijel

S druge strane, saznajemo da je Predsjedništvo BiH produžilo mandat Emiru Hadžikaduniću na poziciji ambasadora u Maleziji do 11. aprila 2020. godine, a Senahidu Bristriću do 12. maja 2020. na mjestu ambasadora u Saudijskoj Arabiji.

Razriješen i Almir Džuvo  

Zanimljivo je da je Predsjedništvo ubrzalo donošenje odluka o razrješenju dvojice ambasadora kojima će tek isteći mandat, što nije bila dosadašnja praksa kolektivnog šefa države.

Tako je donesena odluka da se Almir Džuvo razriješi s funkcije ambasadora BiH pri NATO-u, i to sa 31. julom ove godine.

Razriješen je i Anton Rill s pozicije ambasadora u Kini. Džuvu će, na prijedlog Milorada Dodika, naslijediti Mitar Kujundžić, a Rilla će, na prijedlog Džaferovića, zamijeniti Tarik Bukvić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.