ALARM

Psovke i premlaćivanja: Svakodnevnica novinara u BiH

U službi javnosti 24/7

Lj. Skokić

3.5.2019

Alarmantan je podatak da čak 21 posto građana BiH opravdava nasilje nad novinarima, a jesu li “bijedna piskarala” i “lešinari” zaslužili prijetnje, psovke i premlaćivanja? Povodom Svjetskog dana slobode medija, Avaz TV pripremio je kratak videopregled novinarske svakodnevice. 

Novinari su u službi javnosti 24/7! Tokom državnih i vjerskih praznika uglavnom rade potpuno normalno kao što rade i drugim radnim danima…

Satima ili danima na kiši, vjetru, suncu strpljivo čekaju informaciju, da izvijeste javnost, ali s beskrajnih političkih sastanaka nerijetko ne dobiju nikakvu informaciju. Neugodna pitanja ostaju bez odgovora ili na upit dobiju uvredljiv komentar, jer odgovorno rade svoj posao.

I istraživačko novinarstvo često zapadne u ćorsokak, a zbog fizičkih nasrtaja strada skupocjena tehnika. Podsjećamo, prošle godine brutalno je pretučen novinar Vladimir Kovačević.

Ne upirite prstom u novinare samo zato što pišu o teškim temama, jer rijetki su ljudi čiji želudac može podnijeti još jednu pretučenu ženu i još neko dijete s poteškoćama u razvoju kojem je uskraćeno pravo da se školuje. 

Čast je biti dio sile koja se javno bori protiv društvenog oboljenja. Novinari nisu neprijatelji društva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.