DOGAĐAJI

Čakrabarti: BiH treba iskoristiti EBRD-ovu pozornicu

Ova banka na Balkanu prošle godine investirala više od 1,1 milijardu eura

Srna

6.5.2019

Predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti (Chakrabarti) rekao je da su godišnji sastanak i poslovni forum EBRD-a prilika za BiH da se predstavi kao mjesto u kojem se može poslovati. 

Mi vam postavljamo pozornicu i molimo vas da je iskoristite - izjavio je Čakrabarti uoči ovog velikog skupa.  

On ističe da je ova banka na Balkanu prošle godine investirala više od 1,1 milijardu eura, a da je u BiH bilo 200 miliona eura novih investicija.

Govoreći o projektima koje EBRD podržava u regionu, a posebno u BiH, Čakrabarti navodi da su prošle godine pojačali aktivnosti i investirali više od 1,1 milijardu eura u 67 projekata.

- Mi smo dugogodišnji partner u regionu i posvećeni smo jačanju ekonomije koja će omogućiti ljudima, posebno mladima, da primijene svoje talente i uživaju u plodovima svog rada u vlastitoj zemlji. Potreban nam je snažan rast kako bismo mogli finansirati potrebe tih zemalja, ali je važno i da to bude održiv i uključiv razvoj kako bi koristi od toga imali obični ljudi. Naši prioriteti su razvoj privatnog sektora kao motor rasta, radna mjesta i inovacije - kaže on.

Čakrabarti napominje da EBRD veoma blisko sarađuje sa vlastima u BiH na svim nivoima, bez obzira na to da li je riječ o BiH, entitetskom, kantonalnom ili lokalnom nivou, ali da sarađuje i sa poslovnom zajednicom.

- U potpunoj smo saglasnosti sa svima da cilj mora biti ekonomija koja će omogućiti ljudima, posebno mladim, da primijene svoje vještine. EBRD je vaš prijatelj, promoter i podrška BiH. Ovdje smo da bismo vam pomogli da savladate ključne izazove sa kojima se zemlja suočava. To su razvoj privatnog sektora, evropske integracije i ekološki prihvatljiva ekonomija - poručuje on.

Čakrabarti je naveo da su vlasti BiH tražile da godišnji sastanak i poslovni forum EBRD-a za ovu godinu, koji će početi sutra i trajat će do četvrtka, 9. maja, bude održan u Sarajevu, te dodao da je to jedinstvena prilika kako bi se grad i zemlja predstavili kao mjesto u kojem se može poslovati.

On ističe da se očekuje oko 2.000 učesnika, uključujući lidere šest balkanskih zemalja, kao i više od 900 predstavnika poslovne zajednice iz 38 ekonomija u kojima je EBRD aktivan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.