ODLUKA

Izgradnja azila za pse u tri općine

Detalj sa 15. sjednice OV Bugojno

Az. M.

11.5.2019

Nakon više od tri mjeseca pauze zasjedalo je Općinsko vijeće Bugojno. Jedanaest tačaka dnevnog reda apsolvirano je za sedam sati, a pred vijećnicima se našlo nekoliko aktuelnih tema bitnih za građane bugojanske općine.

Iskazana je želja da se aktivno krene u realizaciju rješavanja problema grijanja stanara u naselju Nugle, potom rješavanju pitanja pasa lutalica, te podrške RTV Bugojno za kreditno zaduženje.

- Što se tiče podrške kreditnom zaduženju RTV Bugojno, ne radi se o zaduženju Općine, već smo se obavezali na garanciju da ćemo iz budžeta Općine i granta predviđenog za RTV otplaćivati ovaj kredit. To praktično znači obavezu redovnog izmirenja obaveza iz granta za RTV Bugojno. Na ovaj način pokazujemo brigu prema uposlenicima, a druga je stvar pitanje ko je taj dug napravio. Jedan dan ćemo se sigurno baviti i time, mada postoje druge institucije koje se trebaju pozabaviti tim poslom – kaže Igor Vrljić, predsjedavajući OV Bugojno.

Veterinarska stanica Bugojno predstavila je projekt formiranja azila za pse za područje općina Bugojno, Donji Vakuf i Gornji Vakuf/Uskoplje.

Predstavljene su tri potencijalne lokacije na području općine, a zatražene su od predlagača dodatne informacije o finansijskom ulaganju potrebnom za izgradnju i funkcioniranja azila.

Vijećnici su neke izvještaje ocijenili nedovoljno pripremljenim za razmatranje pa su vraćeni na doradu uz obavezu da budu dostavljeni na Kolegij OV, koji je zakazan za četvrtak, 16. maj. Radi se o izvještajima Sportskog saveza, izvještaju o radu urbanističko–građevinskog inspektora za period od 2017. do 30. aprila 2019. Posebno nepotpunim ocijenjen je izvještaj Sportskog saveza općine Bugojno.

- Mislimo da se radi o krajnje neozbiljnom izvještaju s obzirom na stanje sporta u našem gradu. Vraćen je na doradu i trebao bi se naći na narednoj sjednici OV – kazala je Vedrana Kisić-Alagić, predsjednica Kluba vijećnika SDP-a u OV Bugojno.

Nakon duže i žustre rasprave, usvojen je i Prijedlog odluke o priznanjima općine Bugojno. Prezentiran je prijedlog Komisije za izbor i imenovanje da se ove godine za Dan općine ne dodijeli priznanje "Počasni građanin općine Bugojno" uz obrazloženje da niko od predloženih kandidata ne ispunjava kriterije za dodjelu spomenutog priznanja.

Također, istaknuto je da je, razmatrajući prispjele prijave za dodjelu općinskih priznanja, zaključeno da se izvrši dodjela priznanja "Plaketa općine Bugojno za pravno lice". Za doprinos razvoju općine Bugojno u javnom, zdravstvenom, privrednom i društvenom razvoju općine Komisija je donijela odluku sa četiri glasa za i jednim protiv da se ovo priznanje dodijeli Domu zdravlja Bugojno. Prilikom glasanja 15 vijećnika je bilo za, dok se opozicioni vijećnici nisu izjašnjavali.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.