NEZADOVOLJSTVA

Radnici "Vitezita" pješice krenuli prema Sarajevu

Nemaju novaca ni za autobus

Radnicima "Vitezita" prekipjelo pa krenuli pješice u Sarajevo

D. PUCAR

17.5.2019

Nakon što ih je Federalna vlada mjesecima ignorirala, radnici neriješenog imovinskopravnog statusa nekadašnjeg giganta Poslovnog sistema „Vitezit“ krenuli su jutros pješice od Viteza do Sarajeva i najavili štrajk pred zgradom Vlade FBiH.

Neuvezan staž 

Ovom protestnom šetnjom, kako nam je kazao Safet Sivro, predsjednik Udruženja radnika neriješenog radnopravnog statusa „Vitezita“, 15 žena i petorica muškaraca, posljednji radnici iz prijeratnog perioda ove firme čiji radni staž još nije uvezan, žele ukazati na svoje probleme.


Traže uvezivanje staža

- Još od početka godine šaljem zahtjeve federalnom premijeru Fadilu Novaliću i resornom federalnom ministru energije, industrije i rudarstva Nerminu Đindiću. Svaki put su nas ignorirali, samo nas prebacuju s jednih na druge, a niko nije odgovorio na naše zahtjeve. U drugom mjesecu uplatili su firmi više od dva miliona KM, nas su opet zaboravili - rekao je Sivro.

Riječ je uglavnom o Bošnjacima, prije rata mladim radnicima firme koji su usljed ratnih dejstava prestali s radom, a danas traže uvezivanje staža i odlazak u penziju. Iako su, kaže Sivro, protest htjeli odgoditi do završetka ramazana, ženama je prekipjelo.

 Siromašni iftar

- Nemamo novaca ni za autobus pa moramo pješice. Ženama je prekipjelo, nemaju ni za iftara, jad i bijeda. Ovi radnici nikad ništa nisu dobili, ne mogu ni na biro, zdravstvene knjižice nemaju, nakupilo se svega. Neki su predlagali čak i radikalnije metode, no, ja to zasad smirujem - kazao je Sivro.

Radnici ''Vitezita'' u oktobru 2017. godine izveli su nešto slično, kada su 23 radnika šetala do zgrade Federalne vlade u Sarajevu, nakon čega su njihovi zahtjevi usvojeni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.