OTKRIVAMO

Ko će biti novi državni ministri

Iz RS u Vijeće ministara dolaze tri ministra, a SNSD će vjerovatno imenovati jednog - Stašu Košarca

Zgrada institucija BiH: Koja su kadrovska rješenja za ministarstva. Avaz

Piše: K. KEŠMER

17.5.2019

Nakon što je Predsjedništvo SBB-a jučer odlučilo prihvatiti poziv SDA, poznat je sastav skupštinske većine na državnom nivou, a već postoje i manje ili više pouzdane špekulacije o kadrovskim rješenjima u pojedinačnim ministarstvima. 

Ranije su lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a dogovorili da svakoj strani pripadaju po tri ministarstva, uz to da SNSD Milorada Dodika ima i mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Bisera ili Denis

Mandatar, kako je to već ranije rečeno, bit će Zoran Tegeltija, bivši ministar finansija RS. Osim toga, iz RS bi trebala doći još tri ministra: vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, komunikacija i prometa te ljudskih prava i izbjeglica.

Kako saznajemo, SNSD bi u raspodjeli ministarstava trebao dobiti jedno - vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, koje bi, prema trenutnim informacijama, trebao voditi državni zastupnik SNSD-a Staša Košarac.

Ostala dva ministarstva SNSD će, kako saznajemo, prepustiti koalicionim partnerima – Socijalističkoj partiji i vjerovatno otcijepljenom krilu DNS-a koje vodi Nedeljko Čubrilović. Tako bi Čubrilović, aktuelni predsjedavajući NSRS, mogao preuzeti funkciju ministra prometa i komunikacija, a na njegovo mjesto u Skupštini došao bi kadar Pavićevog DNS-a. Prema svemu sudeći, kod takvog razvoja situacije socijalisti Petra Đokića imenovali bi ministra za ljudska prava i izbjeglice, a to će morati biti neko iz reda ostalih. Trenutno, još nema informacija ko bi to mogao biti.

Iz bošnjačke kvote također će biti imenovana tri ministra. SDA će imenovati ministra vanjskih poslova. To bi, prema najavi predsjednika ove stranke Bakira Izetbegovića, mogla biti Bisera Turković, a mediji su ranije navodili i Denisa Zvizdića, aktuelnog predsjedavajućeg Vijeća ministara, kao mogućeg kandidata za ovu poziciju.

Tegeltija: Predsjedavajući Vijeća ministara BiH; Košarac: Ministar vanjske trgovine i ekonomskih donosa; Čubrilović: Ministar prometa i komunikacija; Podžić: Ministar odbrane; Turković: Kandidatkinja za ministra vanjskih poslova; Bevanda: Ministar finansija i trezora; Čavara: Ministar civilnih poslova; Čolak: Ministar pravde. Avaz

Savez za bolju budućnost imenovat će ministra sigurnosti. Prema ranijim medijskim najavama, to bi mogao biti lider ove stranke Fahrudin Radončić, ali to jučer nije odlučeno na organima stranke.

Promjena resora

Ministra odbrane, koji će također biti imenovan iz bošnjačke kvote, vjerovatno će birati DF. Mediji špekuliraju da bi to mogao biti bivši general i delegat u Domu naroda BiH Sifet Podžić.

Hrvatska demokratska zajednica i stranke okupljene oko nje imenovat će ministre finansija, pravde i civilnih poslova. Trenutni ministar finansija Vjekoslav Bevanda trebao bi tako dobiti još jedan mandat. Postoje informacije da bi na mjesto ministra civilnih poslova mogao doći aktuelni predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, dok s druge strane kruže priče da bi na to mjesto mogao biti imenovan i aktuelni ministar pravde Josip Grubeša. A vjerovatno je da bi na Grubešino mjesto u Ministarstvo pravde mogao doći Bariša Čolak, trenutno delegat u Domu naroda BiH.

SDA traži sve četiri pozicije zamjenika ministra

Kada su u pitanju pozicije zamjenika ministara, to će biti predmet koalicionih pregovora koji slijede. Potpredsjednik SDA Safet Softić ranije je kazao da postoji mogućnost da ova stranka preuzme četiri zamjeničke pozicije koje pripadaju kandidatima iz reda bošnjačkog naroda, ali je istakao da će se o tome tek razgovarati.

Radončić bio najuspješniji ministar sigurnosti

Radončić: Donio tri važna zakona. Avaz

Lider SBB-a Fahrudin Radončić već je bio na čelu Ministarstva sigurnosti (2012.-2014.). Za dvije godine, koliko je proveo na tom mjestu, na njegovu inicijativu Parlament BiH donio je tri važna zakona: Zakon o zabrani odlaska na strana ratišta, Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma i Zakon o programu zaštite svjedoka. 

Objektivne analize pokazale su da je Radončić bio najuspješniji ministar sigurnosti BiH od osnivanja tog ministarstva, a u izboru „Nezavisnih novina“ proglašen je i ministrom godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.