PANDEMIJA

Dok korona u BiH divlja, Vijeće ministara spava

Osim konstituirajuće sjednice, ova grupa nije održala nijednu drugu i to u doba kada se naša država suočava sa strašnim posljedicama koronavirusa

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

Osim konstituirajuće sjednice, ova grupa nije održala nijednu drugu

Foto: Vijeće ministara BiH


Vijeće ministara Bosne i Hercegovine još 5. maja ove godine donijelo je odluku o uspostavi Grupe za socioekonomski odgovor na pandemiju koronavirusa.

  • Tegeltija, Bevanda, Turković i Košarac članovi Grupe za socioekonomski odgovor na pandemiju koronavirusa

    Tegeltija, Bevanda, Turković i Košarac članovi Grupe za socioekonomski odgovor na pandemiju koronavirusa

    Foto: Arhiv


Utvrđivanje politika

Članovi Grupe su predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, Fiskalno vijeće BiH, kojim predsjedava ministar finansija Vjekoslav Bevanda, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, kao i Stalni odbor za finansijsku stabilnost. 

Nakon što je donesena odluka o formiranju Grupe, Vijeću ministara trebalo je skoro mjesec da održi konstituirajuću sjednicu, koja je, ipak, održana 2. juna ove godine.

- Grupom za socioekonomski odgovor predsjedava predsjedavajući Vijeća ministara, a podršku pri utvrđivanju politika Grupe za socioekonomski odgovor i administrativno-tehničku podršku pruža Savjetodavna grupa Fiskalnog vijeća BiH – pojašnjeno je.

Stanje sve gore

Jedini problem je što, osim konstituirajuće sjednice, ova grupa nije održala nijednu drugu. I to u doba kad se naša država suočava sa strašnim posljedicama koronavirusa i kad se bilježi najrapidniji rast broja oboljelih od početka epidemije u BiH.

Svakodnevno bh. kompanije apeliraju prema vlasti da im prijeti gašenje. Najglasniji su, naravno, poslodavci u turističkoj djelatnosti, hotelijerstvu, uslugama prijevoza... Svim tim granama privrede u BiH prijeti gašenje budući da je BiH ostala bez skoro 90 posto turista, a bh. građani štede novac jer žive u veoma teškom periodu.

Da stvar bude gora, tradicionalno je avgust rezerviran za godišnje odmore. Shodno tome, Vijeće ministara BiH, kao i Parlament, nisu planirali održavati redovne sjednice tokom ovog mjeseca, osim eventualno hitnih i telefonskih.

Šta je opis posla Grupe

- Grupa će, između ostalog, koordinirati aktivnosti svih nivoa vlasti u BiH o pitanjima definiranja socioekonomskih mjera za odgovor na krizu izazvanu pandemijom COVIDA-19. Također će koordinirati aktivnosti svih nivoa vlasti radi osiguravanja finansijskih sredstava za sve nivoe vlasti putem mobilizacije domaćih fondova i strane finansijske pomoći, uključujući i pomoć Evropske unije – navodi se u pojašnjenju odluke o formiranju Grupe za socioekonomski odgovor na pandemiju COVIDA-19. 

NA VRH

Komentari