AKTUELNO Prekid saradnje Googlea s kineskom kompanijom

Koliko će problemi ''Huaweija'' utjecati na BiH

„Huawei“ će izgubiti pristup za nadograđivanje (updejtanje) telefona koji imaju android, kao i pristup Google Play Storeu i Gmailu

M.R.S.
20.05.2019 15:42

Mrdović: Huawei je prevelik proizvođač da bi tako propao

Nakon što je Google suspendirao saradnju s kineskom kompanijom ''Huawei'', postojeći vlasnici ''Huawei'' telefona ne bi trebali imati apsolutno nikakvih problema u korištenju aplikacija.

Kazao je ovo danas Saša Mrdović, profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu i IT stručnjak.

Istakao je da se može pretpostaviti da ni budući vlasnici ovih telefona neće biti u problemima jer je ''Huawei'' prevelik proizvođač da bi tako propao.

Podsjetimo da „Google“ prekida saradnju s „Huaweijem“, koji će izgubiti pristup za nadograđivanje (updejtanje) telefona koji imaju android. Također, izgubit će pristup Google Play Storeu i Gmailu.

Kineska kompanija ''Huawei'' danas je odgovorila da će nastaviti vršiti nadogradnju svojih uređaja koji rade na sistemu android. Sve aplikacije na uređajima ovog kineskog IT giganta će se moći ažurirati. Jedino android OS neće moći biti nadograđivan iako će nastaviti funkcionirati.

- Ono što je moguće je da će se SAD i Kina dogovoriti, jer ovo je političko pitanje i Google samo reagira na osnovu naredbe Donalda Trampa (Trump). ''Huawei'' je najavio da će se pobrinuti za svoje korisnike. Pretpostavlja se da rade na svojoj verziji operativnog sistema, da će prijeći na nešto što nije android – dodao je Mrdović.

Iz „BH Telecoma“, koji sarađuje i s ovom kineskom kompanijom, nisu danas željeli komentirati odluku Googla „dok se 'Huawei' ne oglasi na globalnom planu“.

Tagovi

Google Huawei
NA VRH