MAGLAJ

Ramazan je godišnji odmor za dušu

Hor čine učenice osnovne škole, srednjoškolke, zaposlene žene, ali i nane, a sve ih spaja ljubav prema duhovnoj muzici

Članice hora do sada imale brojne nastupe po BiH

N. BRADARIĆ

24.5.2019

Firdevs, što je jedno od najljepših mjesta dženneta, naziv je ženskog hora ilahija koji je osnovan 2016. godine kao jedna od aktivnosti Aktiva žena Medžlisa Islamske zajednice Maglaj. Svako druženje žene su znale uljepšati ilahijama, pa se tako rodila ideja o osnivanju hora. Hor čine učenice osnovne škole, srednjoškolke, zaposlene žene, ali i nane.

Sve ih spaja ljubav prema duhovnoj muzici islama, a posebno naglašavaju da se i van hora, privatno, lijepo druže.

 Obilazak džamija

- Zbog toga su nam rad na repertoaru i pripreme za nastup olakšani - kazala nam je Admira Kovačević, voditeljica hora. Svake godine tokom mubarek mjeseca organiziraju posebna druženja, zajedničke iftare, nastupe po džematima. Tu praksu nastavljaju i ove godine.

- I ove godine organiziramo zajednički iftar za žene, koji prati i prigodan program. Obiđemo sve gradske džamije – kazala je Kovačević.

Kovačević: Posebna druženja

I tokom ramazanskih dana, dok pripremaju iftare i sehure, lagano pjevuše ilahije. I Zlata Muminović sa mnogo osjećaja priča o ramazanu.

- Ramazan je godišnji odmor za moju dušu. Iz svakog ramazan trudim se da izađem jača i bolja kao osoba. Centar ramazana za mene je učenje mukabele i to prakticiram već 13 godina u Fazli-pašinoj džamiji - rekla nam je Muminović.

Mnogo darova

Prema riječima Safire Vuković-Karajbić, ramazan sa sobom nosi veoma mnogo blagodati i darova.

- Najveći je nesretnik onaj koji mu širom ne otvori vrata i ne kaže bujrum – kaže Vuković-Karajbić.

Iza članica hora ilahija „Firdevs“ ostali su brojni nastupi ne samo na području Medžlisa Maglaj. Učestvovale su manifestacijama širom Bosne i Hercegovine i svugdje su, kažu, ostavile lijep utisak i bile bogatije za nova prijateljstva i druženja.

- U moju kuću ilahija je ušla s muškim horom „Revda“, čiji je član moj suprug. Obradovala sam se kada sam čula da će se osnovati ženski hor i vrlo rado sam se učlanila. Volim naša druženja i radujem se svakom našem nastupu - ispričala nam je Albina Hodžić, članica hora od samog osnivanja.

Za probe i nastupe uvijek se nađe vremena

U horu su najmlađe Amina Bećirović te sestre Begzada i Šeherzada Bećirović.

- Srednjoškolka sam i bez obzira na sve moje obaveze, uvijek se nađe vremena za probe i nastupe - kazala nam je Begzada.

Amina Bećirović kaže da su joj članice hora druga porodica, jer mnogo vremena provode zajedno.

Sa jednog od nastupa hora

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.