RAZGOVORI

BiH 29. maja dobiva mišljenje Evropske komisije

Uprkos sveukupnoj situaciji, očekujemo pozitivan stav, kaže Dilberović

Dilberović: Optimista sam

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

23.5.2019

Bosna i Hercegovina trebala bi 29. maja dobiti mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu. Otkrio je to u razgovoru za „Dnevni avaz“ Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije (DEI) BiH.  

On je pojasnio da bi mišljenje trebalo biti objavljeno u sklopu izvještaja EK o proširenju na zemlje zapadnog Balkana, a nakon što je BiH krajem februara dostavila odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika.

 Ispunjenje obaveza  

- Izvještaj o proširenju obuhvatat će Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i BiH, a u slučaju naše zemlje, to će biti mišljenje. Gotovo sigurno je da će ono sadržavati i neke kratkoročne i dugoročne obaveze koje su pred nama i koje ćemo morati ispuniti - kaže Dilberović.

U pogledu očekivanja konačne ocjene o zahtjevu BiH, on kaže da se, uprkos sveukupnoj situaciji u zemlji, u Direkciji nadaju pozitivnom mišljenju.

- Optimisti smo prvenstveno zato što je BiH završila ono što se od nje očekivalo. Mišljenje će biti pripremljeno na način da će institucije vrlo jasno prepoznati šta im je u narednom periodu raditi - pojašnjava Dilberović.

Nove strukture

Komentirajući činjenicu da se krajem mjeseca u Evropskom parlamentu održavaju izbori te kako će se nadolazeće promjene odraziti na naš evropski put, Dilberović kaže da i od novih struktura u evropskim institucijama očekuje posvećenost proširenju EU.

- Kakav god izborni rezultat bude, mislim da će novu Evropsku komisiju sigurno voditi snage koje će biti orijentirane i na njeno proširenje. Vjerujem da će vrijeme ispred nas biti okarakterizirano proširenjem EU. Hoće li se to dogoditi do 2025. godine za zapadni Balkan, to ovisi, naravno, o samim državama, a najmanje o EK – zaključuje Dilberović.

Koja je procedura nakon mišljenja 

Pozitivno ili negativno mišljenje Evropska komisija dostavlja Evropskom parlamentu na razmatranje i Vijeću EU na odlučivanje.  

Nakon toga Evropsko vijeće donosi zaključak o eventualnoj dodjeli kandidatskog statusa, utvrđivanju datuma i početku pregovora o članstvu. Kada je BiH u pitanju, konačna odluka o ovom pitanju ne očekuje se prije oktobra.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.