AKTUELNO Mira Grgić, predsjednica CIK-a

Iz drugih stranaka se miješaju u izbore SDP-a

Jutros u 7 sati otvoreno 177 biračkih mjesta

A. Nu.
26.05.2019 13:52

Proces glasanja za predsjednika Socijaldemokratske partije BiH na izborima koji su počeli jutros u 7 sati protječe uredno. Kandidati za predsjednika su dugogodišnji član SDP-a Svetozar Pudarić, Edin Delić, načelnik općine Lukavac, i Nermin Nikšić, aktuleni predsjednik.

Mira Grgić, predsjednica CIK-a SDP-a, na prvoj pres-konferenciji za novinare istaknula je da su svi kandidati za predsjednika SDP-a BiH imali pravo imenovanja posmatrača.

- Kandidat Edin Delić imenovao je 119 posmatrača, Nermin Nikšić 40, a Svetozar Pudarić 24 posmatrača. Procent izlaznosti saopćit ćemo u 14:30 sati, a drugi presjek bit će u 18 sati. Biračka mjesta otvorena su do 19 sati, s tim da će ona mjesta koja su kasnila s otvaranjem produžiti svoj rad poslije 19 sati – kazala je Grgić.

Istaknula je da se nada da će izalaznost biti 75 posto, kao što je bio slučaj na posljednjim izborima na kojima je SDP birao rukovodstvo.  

- Nadamo se da će do kraja izbornog dana izlaznost biti kao i prošlih izbora koja je bila 75 posto. Inače, izborni proces protječe na fer i korektan način. Kao i kod svakog sličnog procesa, ima prigovora i žalbi. Mnogi će se zastidjeti kad objavimo šta je ko radio. Napominjem, izborni proces teče na demokratičan način - kazala je Grgić.

Inače, pravo glasa ima 45.000 članova SDP-a, po principu ''jedan član - jedan glas''. Ukoliko nijedan kandidat ne osvoji natpolovičnu većinu od ukupnog broja glasova, bit će održan drugi krug izbora 2. juna.

Kazala je da ima prigovora i žalbi, ali da je to očekivano i normalno. Naglasila je da kod biračkih mjesta ima određenih lobiranja.

Članovi drugih stranaka se miješaju u izborni proces. Neki mediji, također, stvaraju sliku o neregularnosti, a u jednoj sredini se član SDA pokušao učlaniti u SDP da bi imao pravo glasa. Prikupljaju se izjave posmatrača i članova biračkih odbora s mjesta gdje su prijavljene neregularnosti, kao što je slučaj u Bratuncu - naglasila je Grgić.

Na pres-konferenciji večeras u 21 sat očekuje se da budu poznati preliminarni rezultati izbora za predsjednika SDP-a BiH.

Komentari

NA VRH