SAOPĆENJE

Oduzeti mobiteli vrijedni 100.000 maraka

Zbog povrede intelektualnog vlasništva i žiga

Ilustracija. Arhiv

Fena

26.5.2019

U Carinskoj ispostavi Sarajevo oduzeta je veća količina mobilnih telefona, čija vrijednost se procjenjuje na 100.000 KM, saopćeno je danas iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) u Bosni i Hercegovini. 

Roba je zaplijenjena zbog povrede intelektualnog vlasništva i žiga. 

- Uvoz 1.400 mobilnih telefona iz Narodne Republike Kine, koji svojim izgledom asociraju na robnu marku mobilnih telefona Nokia, zaustavili su službenici UIO u Carinskoj ispostavi Sarajevo, uz saradnju s kolegama iz Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra Sarajevo – precizirali su iz UIOBiH. 

Prilikom uvoza, izvoza ili tranzita robe, u skladu s važećim propisima, štite se prava intelektualne svojine, i to: žig, autorsko i srodna prava, industrijski dizajn, patent i porijeklo ili geografska oznaka.

- Carinski organi su nadležni da, u slučajevima sumnje povrede prava intelektualne svojine, prekinu carinski postupak sve do okončanja postupka kojim se povreda prava utvrđuje - navode iz UIO.

Ukoliko carinski organi posumnjaju da određena roba koja se uvozi u BiH predstavlja falsifikat poznatih svjetskih marki, imaju pravo zadržati takvu robu, a od nosioca prava zatražiti izvršenje stručne procjene - je li riječ o falsifikatu ili nije.

Ako se utvrdi da postoji osnova sumnje da roba predstavlja falsifikat neke od poznatih svjetskih marki koje su zaštićene i u BiH, UIO predmetnu robu zadržava sve do okončanja postupka pred nadležnim sudom i donošenja pravomoćne sudske odluke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.