REAKCIJE

Mizerna je nagrada od 20 KM za poštenjačinu iz Zenice

I na društvenim mrežama ova priča je top-tema

Šahinović: Htio mi je dati 10 posto, ali rekao sam da se šalim

Piše: D. PAŠALIĆ

28.5.2019

Mirsad Šahinović, poštenjačina iz Zenice koji je pronašao 16.000 KM i vratio ih vlasniku, izazvao je ogromnu pažnju javnosti. Ljudi čestitaju skromnom Zeničaninu, ali su ujedno i razočarani da ga je vlasnik velike sume novca koju je skupljao da ode sa suprugom na hadž počastio s mizernih 20 KM.

Prodaje knjige

Šahinović je, podsjetimo, na birou 20 godina, ratni vojni invalid je, živi od 50 KM mjesečno, a za marku više prodaje knjige u centru Zenice.

- Ne znajući koliko se novca nalazi u koverti, našalio sam se s vlasnikom da meni ide deset posto. On je, zaista, na prvu rekao da to nije problem, ali sam ja rekao da se šalim - govori Šahinović, zadovoljan i sa 20 KM nagrade.

Njegovi sugrađani, međutim, saglasni su da je to ipak mizerno u odnosu na pronađeni iznos. Tako Zeničanin Mirza Husetić, kojem je, kako reče, čast da za sugrađanina ima ovakvog poštenjačinu, kaže da je nagrada za vraćeni novac trebala biti veća - kaže on.

Nije adekvatna

Riječi hvale za Šahinovića ima i Mirzet Gluhić, dok Zeničanka Ermina Mujčić, također, ističe kako nagrada koju je Šahinović dobio nije adekvatna.

Smatraj sebe hadžijom

I na društvenim mrežama ova priča je top-tema, a samo neki od komentara glase: „Pošteno je ponuditi i dati 10 posto nagrade za vraćeni izgubljeni novac. Veliko iskušenje i za jednog i za drugog. Te pare što si našao i vratio, smatraj sebe hadžijom, drugi hadž ti ne treba. Kad je Mirso saznao da je novac za hadž, nije htio ni 20 KM, ali je, na kraju, uzeo“.



Ermina Mujčić

Mirzet Gluhić

Mirza Husetić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.