RAZGOVOR Rezidentni predstavnik MMF-a

Francisko Parodi: Bolja ekonomska slika BiH

Vjerujem da vlasti ne razmatraju privatizaciju „BH Telecoma“ i „HT Eroneta

M. AŠČIĆ
28.05.2019 10:04

Francisko Parodi (Francisco), rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, kazao je za „Dnevni avaz“ da je ekonomska slika BiH mnogo bolja nego prethodnih godina. Prema njegovim riječima, bh. ekonomija je rasla nešto više od tri posto u prošloj godini i očekivati je još bolje rezultate.

Budžetski suficit

- Očekujem sličan nivo rasta u 2019. godini i poslije. Nezaposlenost je od 2015. smanjena za nešto više od devet posto. Ukupni budžetski suficit vlada na svim nivoima je prošle godine bio dva posto BDP-a. Znači, ekonomija je u mnogo boljem stanje nego 2015. godine - kaže Parodi.

No, i pored toga, potrebno je mnogo još toga da se uradi, smatra Parodi.

Potrebno je da se još radi da biste povećali rast, značajnije smanjili nezaposlenost i poboljšali životne uvjete stanovništva. MMF će rado raditi s vlastima na postizanju ovih ciljeva – kaže Parodi.

Na naše pitanje smatra li da će ove godine doći do privatizacije „BH Telecoma i „HT Eroneta“, što je bio jedan od uvjeta da BiH dobije tranšu kredita od MMF, Parodi nam je rekao:

- Nisam u poziciji da odgovorim na to pitanje. Međutim, vjerujem da vlasti ne razmatraju privatizaciju ovih preduzeća. Mislim da je pitanje u pogledu budućnosti telekoma u vlasništvu Federacije BiH bolje uputiti samim vlastima – kazao je Parodi.

Šverc duhana

Kada je u pitanju Zakon o akcizama u BiH koji, s obzirom na porast šverca duhanskih proizvoda, i nije dao željene rezultate, Parodi ističe da je to izazov koji je potrebno riješiti pažljivo prateći porezne stope u susjednim zemljama, kao i provođenjem kontrola na granicama.

- Smatramo da se stope akciza na duhan i duhanske proizvode trebaju približiti stopama u EU, ne samo zbog rješavanja pitanja utjecaja duhana na javno zdravlje već i zbog finansiranja troškova koje konzumiranje duhana ima po sistem javnog zdravstva – kaže Parodi.

Šta će biti s PDV-om

Iako je u posljednje vrijeme bilo govora o tome da je potrebno povećati stopu PDV-a, Parodi kaže da u MMF-u s tim nisu upoznati.

Komentari

NA VRH