REAKCIJE Nakon jučerašnjih dešavanja

Vijeće za štampu u BiH osudilo napad na novinare u Mostaru

Avaz.ba
06.06.2019 14:15

Foto: Arhiv

Upravni odbor Vijeća za štampu u BiH, samoregulacijskog tijela za štampane i online medije, sa velikim negodovanjem i zabrinutošću reagira na jučerašnji fizički napad i ugrožavanje sigurnosti novinarke Dnevnog avaza, Melihe Smajkić iz Mostara, te verbalne prijetnje upućene novinarima portala Klix i Bljesak.

Napad se dogodio jučer, 05. juna 2019, u Mostaru, dok su novinari prikupljali materijale za izvještavanje o bacanju eksplozivne naprave na porodičnu kuću i poslovni objekt porodice Husić.

Tom prilikom, vlasnici mesnice Husić, uz verbalne prijetnje novinarskim ekipama Klixa, Bljeska i Dnevnog avaza, na nedozvoljen način oduzeli su telefon novinarki Melihi Smajkić i prisilili je da izbriše snimljeni materijal.

 Tom prilikom, vlasnici mesnice Husić, uz verbalne prijetnje novinarskim ekipama Klixa, Bljeska i Dnevnog avaza, na nedozvoljen način oduzeli su telefon novinarki Melihi Smajkić i prisilili je da izbriše snimljeni materijal.

Nakon ovog događaja pojavio se zabrinjavajuće veliki broj prijetećih komentara i komentara koji sadržavaju govor mržnje upućen novinarima na Facebook stranici Bljeska.

"Medijske slobode, koje podrazumijevaju i slobodu medijskog izvještavanja, zagarantirane su u demokratskim zemljama, te su temelj slobodnog i zdravog društva. Upućivanje prijetnji i zastrašivanje, a posebno fizički napad i sprječavanje medijskih uposlenika da obavljaju novinarski posao u interesu javnosti, kaznena su djela i moraju biti tretirana u skladu sa bh. krivičnim zakonima. Štiteći demokratska prava novinara da slobodno i sigurno izvještavaju u interesu javnosti, Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije, poziva MUP i Tužilaštvo da učine sve moguće korake kako bi ovaj čin nasilja i ometanja medijskih profesionalaca u obavljanju posla bio istražen i sankcioniran", navodi se u saopćenju Vijeća za štampu BiH.

Podsjećaju i da novinari i fotoreporteri imaju pravo snimati događaje od javnog značaja, uključujući i kriminalne napade na imovinu građana i privrednih subjekata.

Vijeće za štampu u BiH ohrabruje kolege novinare da prijavljuju svaku vrstu prijetnji i pokušaja ometanja njihovog slobodnog i sigurnog obavljanja profesionalnih zadataka.

Komentari

NA VRH