BANJA LUKA

Palmer razgovarao s Cvijanović i Viškovićem, susreti i s predstavnicima ''Transparency Internationala''

Vlada RS

Fena

15.6.2019

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Radovan Višković razgovarao je danas u Banjoj Luci sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za evropska i evroazijska pitanja Metjuom Palmerom (Matthew Palmer) o političkim, ekonomskim i sigurnosnim temama, s osvrtom na migrantsku krizu, saopćeno je iz entitetske vlade.

Višković je predstavio prioritetne aktivnosti koje provodi Vlada po pitanju unapređenja privrednog ambijenata, privlačenja investicija, podrške realnom sektoru, a sve s ciljem povećanja zarade radnika i radnih mjesta.

Također, istaknuto je da je u parlamentarnu proceduru ovih dana upućeno 38 zakonskih rješenja koja se odnose na podršku, olakšice pri ulaganju i zapošljavanju u realnom sektoru, te da je među zakonskim rješenjima i Zakon o poticajima, koji ima podršku privredne zajednice i sindikata.

Rečeno je i da su kompanije iz SAD zainteresirane za ulaganje i poslovanje u RS te da firma NCR, koja radi i zapošljava u tom bh. entitetu, ima pozitivna iskustva.

Entitetski premijer je istakao da je Vlada RS opredijeljena za saradnju sa svima na partnerskim odnosima i da su sve vladine službe otvorene i na raspolaganju svim zainteresiranim investitorima te da neformiranje Vijeća ministara i Vlade Federacije BiH ima, kako je naveo, negativne posljedice po pitanju provođenja neophodnih reformi i aktivnosti, prije svega u ekonomskom i privrednom sektoru.

Palmer se sinoć, u prisustvu američkog ambasadora Erika Nelsona (Eric), susreo i s predsjednicom RS Željkom Cvijanović.

Također, Palmer se danas susreo i s članovima nevladine organizacije ''Transparency International''.

Twitter

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.