SLUŽBE

Štete od elementarnih nepogoda u LK 507.186 KM

Civilna zaštita na terenu. Arhiv

Ale Kamber

25.6.2019

Sastanak Štaba civilne zaštite LK, na kojem je razmatran prijedlog Komisije za procjenu šteta i odobravanje jednokratne novčane pomoći za saniranje šteta od prirodnih nepogoda u gradu Livnu i općinama Tomislavgrad, Kupres, Glamoč, Drvar i Bosansko Grahovo, održan je danas.

Iznos ukupne štete koju je utvrdila kantonalna komisija na području LK je 507.186 KM, a ukupno raspoloživih sredstava planiranih budžetom Upravi civilne zaštite za naknadu šteta u 2019. godini je 160.000 KM, pa je zaključak Štaba CZ LK da se iz tog iznosa odobri jednokratna novčana pomoć općinama i gradu u iznosu od 20 posto za svaku jedinicu lokalne samouprave, a da se ostatak sredstava za naknade šteta traži od viših nivoa vlasti.

Podsjećamo, zbog velikih snježnih padavina i olujnog vjetra koji su zahvatili cijelo područje LK krajem januara 2019. godine, sve jedinice lokalne samouprave proglasile su stanje prirodne nepogode.

Zbog nevremena mnoga naseljena mjesta ostala su izolirana, putevi su bili zameteni, a povremeno je dolazilo i do prekida u snabdijevanju električne energije. Nastao je i problem u opskrbljivanju vodom lokalnog stanovništva i stočnih farmi.

Od posljedica visokih snježnih nanosa i niskih temperatura nije bilo ljudskih žrtava, masovnih oboljenja ljudi, ali je bilo stradanja stočnog fonda na pojedinim farmama.

U vrijeme trajanja prirodne nesreće na prostoru LK nije se odvijala ni nastava u osnovnim i srednjim školama.

Na istom sastanku usvojena je i odluka o dodjeli 30.000 KM za nabavku specijalne opreme i pokriće materijalnih troškova neophodnih za normalno funkcioniranje GSS-a LK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.