OTKRIVAMO “Avaz“ u posjedu revizorskog izvještaja

Gubitak u "Aluminiju" veći od 245 miliona KM

Firma preživljava odgađanjem plaćanja milionskih dugovanja <195> Obaveze nadrasle imovinu

M. AŠČIĆ
25.06.2019 20:05

Firma grca u dugovima

Foto: Avaz

Akumulirani gubitak u nekadašnjem mostarskom gigantu „Aluminiju“ u septembru 2018. godine bio je čak 245 miliona maraka, a gubitak iznad visine kapitala u istom periodu 20 miliona KM.

Do kraja ove godine gubitak bi mogao narasti na nevjerovatnih 300 miliona KM s obzirom na enormne probleme u poslovanju i sve izgledniji stečaj.

 Veliki pad

Pokazao je to i revizorski izvještaj britanske revizorske kuće KPMG za protekle tri godine, koji je u posjedu „Avaza“. Dugovi za posljednje tri godine iznose 377 miliona KM i najvećim se dijelom odnose na struju neplaćenu „Elektroprivredi HZHB“.

No, revizori su utvrdili da je izvještajni obrtni kapital do septembra 2018. iznosio negativna 72 miliona maraka, što je pad od 52,9 miliona maraka u odnosu na godinu prije. Utvrđeno je da su obaveze „Aluminija“ veće i od vrijednosti kompletne imovine i da je firma više nego prezadužena.

  • Šta piše u revizorskom izvještaju
    Šta piše u revizorskom izvještaju Foto: Avaz

- S obzirom na nedostatak novčanih sredstava za financiranje operativnog poslovanja te nemogućnosti dodatnog zaduživanja, „Aluminij“ se finansira putem obrtnog kapitala, odnosno kroz odgodu plaćanja dobavljačima, što nije održiv model poslovanja - utvrdili su strani revizori.

Utvrđeno je i da će od oktobra 2018. do kraja 2020. za finansiranje operativnog poslovanja „Aluminija“ trebati više od 94 miliona maraka.

Radikalne mjere

- Ako se ne poduzmu radikalne mjere restrukturiranja, „Aluminij“ će proizvesti dodatne gubitke, odnosno povećati „minus“ za dodatnih 95 miliona maraka, možda i više – navodi se u revizorskom izvještaju.

Komentari

NA VRH