EU INTEGRACIJE Predsjednik Kosova trebao dolazi na samit ''Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi''

Bregu: Dolazak Tačija u BiH je ono što regionalna saradnja treba predstavljati

Prilika za bliskijom i jačom saradnjom

Fena
25.06.2019 15:37

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu

Foto: Fena

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu kazala je da je najava dolaska predsjednika Kosova u Bosnu i Hercegovinu Hašima Tačija upravo ono što regionalna saradnja treba predstavljati.

Naime, predsjednik Kosova trebao bi doputovati u posjetu BiH na poziv Predsjedništva BiH kako bi bio jedan od učesnika samita ''Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi'' (SEECP), koji će biti organiziran u Sarajevu 8. i 9. jula.

Bregu napominje da, iako podjele postoje, u regionu bi trebala prevladati svijest zajedništvo jača, a razjedinjenost dovodi do propasti.

Nakon potpisivanja sporazuma između Prištine i Beograda i internog političkog dogovora članica iz jugoistočne Evrope, Kosovo je na samitu SEECP-a u Bukureštu u junu 2014. godine primljeno kao učesnik SEECP-a, a od 2013. učesnik je Odbora RCC-a.

Otad, podsjeća Bregu, predstavnici Kosova učestvuju na godišnjim sastancima RCC-a, kao i na sastancima ministara, premijera i predsjednika ''Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi'', redovno su pozivani na ove sastanke i na njima učestvuju, ravnopravno s ostalim učesnicima. 

- Za regionalnu saradnju puno znači to što BiH, kao predsjedavajuća SEECP-a, pozivanjem visokih zvaničnika s Kosova da učestvuju na predstojećem samitu održava kontinuitet i sveobuhvatnost ovog procesa - stav je generalne sekretarke RCC-a.

Kako je zaključila, ovaj samit ne održava se samo da bi se političari iz regiona okupili na još jednom sastanku već da se razmotre mogućnosti, potrebe i prilike za bliskijom i jačom saradnjom, jer je to ono što je svima potrebno, ali i ono što građani traže i očekuju.

Komentari

NA VRH