REAKCIJE

Hitno provjeriti postoji li naredba za nadziranje medija

Zahtijevamo od Tužilaštva BiH hitnu istragu i provjeru ove informacije i javno izjašnjenje OSA-e o imenovanom protokolarnom dokumentu i njegovom navodnom sadržaju

Saopćenje Vijeća za štampu i online medije u BiH. Ilustracija

Piše: Dž. B.

26.6.2019

Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH izrazio je veliku zabrinutost zbog jučerašnjih navoda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) prati i prisluškuje veliki broj medija, navodeći spisak tih medija, a na osnovu naredbe protokolarnog broja 05/1-4-1547/19 OSA-e, u kojoj je navodno naloženo „praćenje i usmjeravanje“ medija u BiH, u cilju priprema za „inkriminaciju politički nepodobnih ljudi“, kako je navedeno u izjavi.

U ime svojih članova, štampanih i online medija, UO Vijeća zahtijeva hitnu istragu i provjeru ove informacije od Tužilaštva BiH, a također i javno izjašnjenje OSA-e o imenovanom protokolarnom dokumentu i njegovom navodnom sadržaju!

- Čak i u ovom momentu, kada je izrečena izjava o prisluškivanju i namjeri stavljanja medija pod kontrolu u svrhe političke manipulacije još neprovjerena, preveliki je pritisak i uznemirenje ne samo na prozvane medije već i na cjelokupnu medijsku zajednicu.

Prisluškivanje i nadziranje medija, s namjerom manipuliranja novinarima, teško je ugrožavanje slobode medijskog izvještavanja, gušenje slobode riječi i zastrašivanje novinara. Te su metode apsolutno nedopustive u demokratiji i zbog toga se ove informacije o navodnoj zloupotrebi moći OSA-e u odnosu na medije moraju hitno provjeriti i ispitati - stoji u saopćenju UO Vijeća za štampu i online medije u BiH.

U cilju zaštite svojih članova, štampanih i online medija i štiteći demokratska prava novinara da slobodno i sigurno izvještavaju u interesu javnosti, UO Vijeća za štampu i online medije očekuje odgovore na pitanja da li takva naredba za prisluškivanje i nadziranje medija zaista postoji i ko je i zašto to naredio.

Medijska zajednica neće pristati na takve pritiske i ucjene, navodi se u saopćenju Vijeća za štampu i online medije u BiH. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.