AKTUELNO

Stanivuković: Naredni četvrtak ponovo protesti, ali u centru Banje Luke

Vlast mora omogućiti okupljanja građana bez kazni, rekao je

Draško Stanivuković. Arhiv

Fena

26.6.2019

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini RS Draško Stanivuković najavio je danas da će sutra organizirati proteste u Banjoj Luci, ali će odmah tražiti dozvolu da se naredni četvrtak okupe na glavnom banjalučkom trgu.

Vlast mora omogućiti, kaže, proteste, kao i okupljanja građana bez kazni.

Organizirat će, kaže, i sjedenje na klupama ispred crkve u centru grada ili u Parku "Mladen Stojanović" da bi dokazali da to niko ne može braniti građanima niti ih kažnjavati zbog nošenja transparenata.

Tokom rasprave u Narodnoj skupštini RS o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru Stanivuković je utvrdio da je veliku štetu Banjoj Luci nanijelo grubo privođenje švedskog državljanina Brune Batinića 20. juna u tom gradu.

Poslanik u Klubu Srpske demokratske stranke (SDS) Nebojša Vukanović je rekao da se već godinu iz Banje Luke šalju loše slike kršenja ljudskih prava i sloboda, što je veliki ožiljak koji će, tvrdi, trajno ostati na RS.

On pita i zašto policajac kamerom “snima malu grupu ljudi koja se u večernjim satima okuplja u centru Banje Luke, a kojima se brani da sjede ispred crkve u centru Banje Luke i na okolnim klupama”.

- Strah koji ste utjerali ljudima u kosti je nevjerovatan. Mene je sramota što takve slike šaljemo u svijet, a ne bi toga bilo da nije licemjera međunarodne zajednice – ustvrdio je Vukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.