SARAJEVO

Erik Nelson posadio lipu u Aleji ambasadora

Osim njega, stabla posadili ambasadori Španije i Kuvajta

S. Mujić

27.6.2019

Erik Nelson posadio lipu u Aleji ambasadora - Avaz
Erik Nelson posadio lipu u Aleji ambasadora - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Aleja ambasadora u Sarajevu od danas je bogatija za tri lipe. Svoja stabla posadili su ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Španije i Kuvajta Erik Nelson (Eric), Hose Maria Valdemoro Himenez (Jose Gimenez) i Abdulaziz Alšarah (Alsharrah).

Nelson je šesti američki ambasador koji je dobio lipu u ovom šetalištu. On je kazao kako mu je veliko zadovoljstvo što je ambasador u BiH.

- Ovo je jedno svjedočanstvo angažmana međunarodne zajednice na putu uspjeha BiH. Kako ovo moje drvo u aleji bude raslo, tako će rasti i naša podrška i pomoć Bosni i Hercegovini - kazao je Nelson.

Ambasador Španije je kazao kako je ovaj događaj veoma reprezentativan za odnose njegove zemlje s BiH te kako se nada da će oni "rasti kako bude rasla i lipa".

- Bosna i Hercegovina prolazi kroz jedan važan trenutak imajući u vidu njenu euroatlantsku perspektivu i Kraljevina Španija zajedno s drugim zemljama članicama međunarodne zajednice ovdje želi dati svoj doprinos u postizanju njenih ciljeva s nadom da će ova lijepa zemlja ostvariti sve potrebne reforme da bi dosegnula euroatlantsku perspektivu. Neće biti lako, ali smo uvjereni u dobar rezultat - kazao je Himenez.

I ambasador Kuvajta izrazio je nadu da će odnosi s BiH jačati na svim poljima saradnje. Prema riječima načelnika općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, zajedno s današnjim stablima, u Aleji ambasadora zasađeno je 195 lipa.

- Možemo reći da je već postignuta impozantna cifra ambasadora koji su od 2000. godine, kada je zasađena prva lipa u aleji, prodefilirali kroz BiH. Ovo je jedna lijepa tradicija - kazao je Hadžibajrić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.