SJEĆANJA

Teljigovići bili najbolji fudbaleri u gradu, Biščeviće „izvlači“ Bulent

Veseli duh i dugogodišnje bavljenje sportom pozitivno utjecali na Smajila Teljigovića <195> Ja sam volio i plivanje, važio sam za najboljeg plivača, kaže uvijek nasmijana živa legenda grada

Smajil s prijateljem Muhamedom: Neizostavna priča o fudbalu. B.G.

Piše: B. GRGIĆ

30.6.2019

Sa 85 godina na plećima Smajil Teljigović, penzioner iz Bosanske Gradiške, odaje lik barem desetak godina mlađeg čovjeka. Veseli duh i dugogodišnje bavljenje sportom pozitivno su utjecali na Smajila. Juni mu je sretan mjesec. Tek što je obilježio 85. rođendan, dobio je laskavo porodično priznanje. U Kopenhagenu u Danskoj rodio mu se praunuk Isak. Smajil i supruga Murveta časte prijatelje i rođake.

Vrijedni ljudi

- Pio sam kafu danas u jednom restoranu i taman pođoh kući, kad ono gradonačelnik Zoran Adžić. Počastio sam ga u ime mog praunuka Isaka. Evo, tu mi je i prijatelj Muhamed Biščević. S njim ću zametnuti temu o nogometu. Ja tvrdim da smo mi Teljigovići bili najveći majstori lopte u gradu, a on smatra da su Biščevići. Bulent ih izvlači - smije se Smajil.

Teljigović: Nekad plivao kilometrima. B.G.

Teljigovići su stara gradiška bogata porodica. Imali svoje vodenice na Savi, bili su vrijedni ljudi i dobri majstori. Smajil je bio vrsni mehaničar teških građevinskih mašina. Radio je u nekadašnjem Vodoprivrednom preduzeću „Sava“.

Cijela ekipa

Smajil Teljigović kaže da je Bosanska Gradiška nekad bila rasadnik fudbalera. I on je igrao, a od Teljigovića se svojevremeno mogla sastaviti cijela ekipa. - Volio bih da me neko demantuje, ali neće moći. Teljigovići su bili najbolji gradiški fudbaleri. Amir se afirmisao u zrenjaninskom Proleteru, njegov otac Atif bio je čuveni centarhalf u Kozari, a potom i u Čeliku iz Zenice. Ja sam volio i plivanje, važio sam za najboljeg plivača. Zakačim se za brod i on me odvuče kilometrima uzvodno. Onda se pustim i doplivam do kuće. Zato sam i danas ovako vitalan, ne osjećam težinu devete životne decenije - priznaje Smajil Teljigović, uvijek nasmijana živa legenda Bosanske Gradiške.

Kuća kao tvrđava

Ugodne penzionerske dane Smajil provodi u jednoj od najljepših kuća u centru Bosanske Gradiške. Sazidana je prije razornog zemljotresa u Krajini, i to od sitne cigle i poznatog podgradačkog kamena. - Ovo je prava tvrđava od kuće. Odlična je, zimi je topla, a ljeti hladna. Zanimljivo je da se ni pola vijeka od zidanja kamen nimalo nije promijenio - kaže Teljigović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.