POZITIVNA BIH

Kako su Inas i Ellizabeth udarili šamarčinu nacionalistima

Fotografija koja je obišla region: Inas i Ella ispred škole u Travniku. Facebook

Piše: E. Trako

3.7.2019

Nas dvoje. Svatko ispred svoje škole koju smo pohađali. U jednom dvorištu, podijeljenom na dva svijeta. U jednom dvorištu, kojeg oni veliki pregradiše ogradom. Ogradom za koju su nas uvjerili da su oni preko puta drugačiji, zlobniji, ništaviji. I mi kao mali smo im možda i vjerovali. Ali što znači jedna ništavna žica, komad armature, koja u očima velikih jamči zaštitu, što znači, pored ljubavi?! 

Napisala je to Elizabeth Ella Hrgić na dan kada je postala gospođa Dagoja.

Jedini musliman

Upravo tog dana s izabranikom Inasom Dagojom postala je poznata u regionu. Njihova fotografija ispred škole u Travniku, koju moderna demokoratija zove „dvije škole pod jednim krovom“ postala je hit.

Ella i Inas poziraju u dvorištu koje je u 21. stoljeću podijeljeno armiranom žicom, koja dijeli bošnjačku i hrvatsku djecu.

No, mladi bračni par nije pristao na prepreke. Dagoja govori da mu smeta što mediji plasiraju priču da su se oni vjenčali nekome iz inata.

- Kakvog ba, inata? Ljudi, mi se volimo. Godinama se radujemo jedno drugome, uživamo i sada smo to krunisali brakom – kaže na početku razgovora Inas.  

Ljubav koja traje. Facebook

Pitamo ga kako je počela njihova veza, je li bilo protivljenja, podmetanja, savjeta.

- Ja sam dijete miješanog braka. Roditelji su me odgajali da u ljudima tražim ljudskost, a ne da brojim krvna zrnca. Njeni roditelji na početku su se malo protivili našoj vezi. Ali, kad su me upoznali, shvatili su da sam normalan momak koji voli njihovu kćerku – kaže on.

Ella je iz manjeg mjesta iz Nove Bile i Inas kaže kad bi došao po nju, bilo je i šaljivih pitanja.

Ukupno jedan 

- Pitaju me: „Znaš li koliko ovdje ima muslimana?“, a ja sam odgovarao da ne znam. A onda bi oni kazali da ima sa mnom „ukupno jedan“ – prisjeća se Dagoja.  

Tokom škole nisu imali priliku da se druže, viđali su se kad su već odrasli, u kafićima. Vezu su počeli na prvoj godini studija u Sarajevu.

- I ova fotografija nije nikakva želja za eksponiranjem, supruga je htjela da nekako obilježi taj, za nas, veoma važan moment, i to je sve. Ali, nismo mogli ni zamisliti da će izazvati ovoliko reakcija – dodaje Dagoja.

Na ogradi  

Bila bi grehota tekst o dvoje mladih Travničana ne završiti riječima Ellinog statusa s Facebooka.

- Nas dvoje, djeca, s ove i one strane, naše i njihove ograde, želimo vam da pored sebe imate nekoga tko će u vama probuditi ljubav i od vas učiniti najsretniju i najljubljeniju osobu na svijetu. Radujte se svakom novom danu i učite djecu da su sva ista, da nije važno jesmo li crni ili bijeli, krstimo li se ili klanjamo - napisala je Ella. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.