SARAJEVO

Vijeće za regionalnu saradnju predstavlja Balkanski barometar za 2019.

Cilj svega treba biti jačanje veza i stvaranje radnih mjesta, poručili su učesnici

Piše: S. Mujić - L.Đ.

8.7.2019

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC). S. Mujić

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) predstavlja 5. izdanje istraživanja mišljenja javnosti i privrednika - Balkanski barometar za 2019. na godišnjem sastanku te organizacije u Sarajevu. Na početku sastanka RCC-a istaknuto je da regionalna saradnja treba biti prioritet zemalja jugoistočne Evrope. 

Cilj svega treba biti jačanje veza i stvaranje radnih mjesta, poručili su učesnici.

Izražena je i spremnost za teže izazove koji su pred zemljama regiona, navodeći da je za te procese neophodna i jaka politička volja.

Prethodno je najavljeno kako će sastanak otvoriti ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, no on se nije pojavio. Umjesto njega, došao je njegov pomoćnik za multilateralne odnose Almir Šahović.

Podsjećamo, prvo predstavljanje Balkanskog barometra za 2019. održano je na samitu zapadnog Balkana u Poznanju prije tri dana, kada su izneseni glavni nalazi ovog istraživanja, dok će u Sarajevu biti dat detaljniji uvid u podatke istraživanja za svaku zemlju regije.

Godišnji sastanak Vijeća za regionalnu saradnju za 2019. održava se kao dio niza sastanaka na visokom nivou organiziranih na kraju predsjedavanja Bosne i Hercegovine Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.