PROCESI Potvrdio za "Avaz" njegov advokat Zdravko Rajić

Zašto je Zdravko Mamić pozvan naredne sedmice u Sud BiH

M. AŠČIĆ
15.07.2019 17:26

Rajić i Mamić

Foto: Avaz

U Sudu BiH naredne sedmice bit će održano ročište Zdravku Mamiću, bivšem savjetniku Nogometnog kluba Dinamo, a po zahtjevu pravosuđa Hrvatske da se on izruči toj državi.

Kad je ročište

Ovu informaciju potvrdio je za “Dnevni avaz“ Zdravko Rajić, Mamićev advokat.

Kako nam je Rajić rekao, usmeno je obaviješten o održavanju sudskog ročišta na kojem će se odlučivati o tome postoji li uvjeti da se Mamić, prema novoj USKOK-ovoj optužnici, izruči Županijskom sudu u Osijeku.

Saznajemo da je ročište zakazano za 23. juli.

Sud BiH prije mjesec je odbio zahtjev da se Mamiću odredi ekstradicioni pritvor, a određene su mu mjere zabrane. Tada je njegov advokat Rajić kazao da većina djela za koja se Mamić tereti po novoj optužnici datira od prije potpisanog sporazuma između BiH i Hrvatske.

Sud BiH sada po primljenoj dokumentaciji mora utvrditi je li djelo za koje je Mamić optužen u skladu sa sporazumom o međusobnom izručenju vlastitih državljana, koji su Hrvatska i BiH sklopile 2012., a na snagu je stupio dvije godine kasnije.

Pogotovo što Mamić, uz hrvatsko, ima i državljanstvo BiH i, da bi bio izručen Hrvatskoj, djela za koja se tereti moraju biti počinjena u sklopu zločinačkog udruženja i moraju biti počinjena nakon potpisivanja sporazuma.

Nalazi se u Međugorju

Ranije je Sud BiH utvrdio da, prema prvoj optužnici USKOK-a, zbog čega je osuđen na šest i po godina zatvora, nisu ispunjeni uvjeti za izručenje, čime se vodio i ministar pravde Josip Grubeša i donio odluku da Mamića ne izruči Hrvatskoj.

Mamić je 6. juna prošle godine nepravomoćno osuđen na šest i po godina zatvora zbog izvlačenja oko 15,5 miliona eura iz Dinama, ali je neposredno prije izricanja presude stigao u Međugorje, gdje se i danas nalazi.

Komentari

NA VRH