SAOPĆENJE

SDP: Izjave predsjednice Hrvatske štetne poput nuklearnog otpada

Neprihvatljiva je i bezobrazna izjava predsjednice susjedne zemlje

Nermin Nikšić. Arhiv

Piše: I.K. / Avaz.ba

30.7.2019

Izjave predsjednice Hrvatske su štetne poput nuklearnog otpada, navela je u saopćenju Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine nakon što je predsjednica te države Kolinda Grabar-Kitarović izjavila u Izraelu da je Bosna i Hercegovina pod kontrolom militantnog islama.

SDP poziva predsjednicu Republike Hrvatske da prestane iznositi neistinite i uvredljive tvrdnje o stanju u Bosni i Hercegovini te poziva institucije Evropske unije i sve domaće činitelje pravnog poretka, uključujući međunarodne institucije, da osude postupke Republike Hrvatske koja, kako je navedeno u saopćenju, konačno mora snositi konkretne političke posljedice za svoje militantne i neprijateljske postupke i stavove prema Bosni i Hercegovini.

- Neprihvatljiva je i zapravo bezobrazna izjava predsjednice susjedne zemlje o navodnoj prijetnji militantnog islama iz Bosne i Hercegovine. Jedini politički faktor u međudržavnim odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske sa militantnom pozadinom jeste HDZ, stranka iz koje dolazi Grabar-Kitarović. Radi se o političkom subjektu za kojeg je sudskim putem potvrđen doprinos i učešće u udruženom zločinačkom pothvatu na teritoriji Bosne i Hercegovine. Umjesto izvinjenja žrtvama i nadoknađivanja ratne štete, Grabar-Kitarović i njene stranačke kolege veličaju zločince, posjećuju ih u zatvorima, a zločine pokušavaju pravdati navodnom fantomskom prijetnjom militantnog islama - saopćeno je iz SDP-a BiH.

Iz SDP-a ističu i kako je posebno uvrjedljivo što gđa Grabar-Kitarović poruke šalje iz Izraela, s obzirom da je genocid u Evropi u proteklom stoljeću počinjen upravo nad dva naroda, Jevrejima i bosanskim Muslimanima. 

- Umjesto da Hrvatska traži način da doprinese da se rane iz prošlosti zaliječe, a žrtve na svim stranama dobiju zasluženo poštovanje i zaštitu, gđa Grabar-Kitarović očito namjerno oživljava predrasude i falsificira činjenice.  Ovim postupcima se oživljavaju ratne ideologije, a građani Bosne i Hercegovine se očito ciljano predstavljaju kao prijetnja i neprijatelji ne samo susjedima, nego i međusobno jedni prema drugima - stoji u saopćenju SDP-a. 

Iz ove stranke pozvali su institucije EU i sve domaće činitelje pravnog poretka, uključujući međunarodne institucije, da osude postupke Republike Hrvatske koja, kako tvrde, mora snositi konkretne političke posljedice za svoje militantne i neprijateljske postupke i stavove prema Bosni i Hercegovini. 

- Nadamo se da istup Kolinde Grabar-Kitarović nije samo uvod kojim se pokušava opravdati pravljenje deponije radioaktivnog otpada u Trgovskoj Gori, na granici sa Bosnom i Hercegovinom. U ovom trenutku, od spomenute deponije, po Bosnu i Hercegovinu su toksičnije samo izjave i postupci HDZ-ovog rukovodstva Hrvatske, predvođenog Kolindom Grabar-Kitarović - poručeno je iz SDP-a BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.