ZVANIČNO

Nova direktorica USAID-a preuzela dužnost

Dolazak Eslik pokazuje kontinuiranu posvećenost vlade SAD bilateralnim odnosima s BiH te promociji euroatlantskih integracija

Eslik: Budžet od 26 miliona dolara. USAID

Avaz.ba

1.8.2019

Nensi Džej Eslik (Nancy J. Eslick), novoimenovana direktorica Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) za Bosnu i Hercegovinu, stigla je u BiH i preuzela dužnost.

Dolazak Eslik pokazuje kontinuiranu posvećenost vlade Sjedinjenih Američkih Država bilateralnim odnosima s BiH te promociji euroatlantskih integracija, i to jačanjem efikasnijih i odgovornijih institucija koje zadovoljavaju potrebe svih građana i pomažu stvaranje konkurentne, tržišno orijentirane ekonomije.

Kao direktorica Misije, Nensi Eslik nadgledat će najveći dio budžeta civilne pomoći američke vlade za BiH, čiji je ukupni iznos skoro 26 miliona dolara, saopćeno je iz USAID-a.

- Sretna sam što sam se pridružila Misiji USAID-a u BiH, u ovoj nevjerovatnoj zemlji s bogatim spojem kulture i baštine, prirodnih resursa i ljepote. Nadam se da ću u narednim godinama pomoći ovdašnjim građanima da ojačaju ekonomiju, vladavinu zakona i demokratiju u BiH te ih podržati u nastojanju da svoju zemlju vode u mirnu, slobodnu i prosperitetnu budućnost - rekla je Eslik.

Prije ovog imenovanja, Nensi Eslik radila je u Jordanu, prvo kao zamjenica, a nakon toga dvije godine i kao vršilac dužnosti direktorice tamošnje Misije USAID-a. Prethodno je u Vašingtonu bila na čelu USAID-ove Inicijative za regionalnu sigurnost u centralnoj Americi (CARSI), koja je zadužena za borbu protiv nesigurnosti i nasilja, te Inicijative Merida za regionalnu sigurnosnu saradnju između Meksika i SAD. Kao supervizor Odjela za program u novoosnovanoj Misiji USAID-a u Burmi, kreirala je 2013. i učestvovala u pregovorima o prvom okvirnom bilateralnom sporazumu koji regulira upravljanje cjelokupnom ekonomskom pomoći, namijenjenoj Burmi tokom perioda od 24 godine. Služila je i u misijama u Pakistanu, Ugandi i Afganistanu.

Američka vlada do danas je, kako se ističe u saopćenju USAID-a, prvenstveno putem USAID-a, osigurala više od 1,8 milijardi dolara pomoći za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.