BAJRAMSKI RAZGOVORI

Ljubav prema Bogu iskazuje se dobrim djelima

Boravak na Arefatu i Mini treba shvatiti i duboko doživjeti kao iskreno kajanje

Bilalić: Kaba je Božija kuća. Avaz

Piše: P. Mucović

11.8.2019

Sadet ef. Bilalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gacko, došao je na ovu dužnost prije devet godina, a u službu Muftijstva mostarskog prije 11 godina. Za sve ono što je do tada uradio, 2015. godine imenovan je vodičem ovog muftijstva u odlasku na hadž.

Prema riječima efendije Bilalića, hadž možda bolje nego ijedan drugi propis povezuje prošlost sa sadašnjošću, jer islam, kao posljednja objava, predstavlja sintezu ranijih objava.

Srce zatreperi

- Kaba je u predislamskom periodu predstavljala najveće svetište. Sagradio ju je Ibrahim, a. s., sa svojim sinom Ismailom, a. s., za koje su vezani mnogi ceremonijali hadža. Islam je prihvatio Kabu kao najveće svetište, ali s novom sadržinom i novom funkcijom. Ona je ostala i dalje Božiji hram, Božija kuća, ali u kojoj se služi samo jednom Bogu, Allahu, dž. š. - pojašnjava efendija Bilalić.

Dodaje da je danas odlazak na hadž, u tehničkom smislu, lakši nego što je bio ranije.

- Od Sarajeva do Medine dijeli nas nekoliko sati leta. Nekad se sedmicama putovalo preko Istanbula, Konje, Damaska i Amana. Uskraćeni smo za taj doživljaj i iskustvo i samo Bog dragi zna hoće li naša generacija doživjeti da se putuje tom nekadašnjom rutom - govori Bilalić.

Govori nam da je susret sa Poslanikovom džamijom u Medini zaista impresivan.  

- Prvo srce zatreperi, suza potekne u blizini Poslanikovog mezara i klanjanja dva rekata. Učeći dove za one koje volimo i za one koji vole nas, dove za svoje umrle, džematlije, drage ljude, dove za naš narod, domovinu, umet, zaista je poseban osjećaj, pa i zikr i razmišljanje koji slijede - ističe Bilalić te dodaje da je oblačenje ihrama i put prema časnoj Meki teško opisati.  

Korist društvu

Kaže da trenutak kad se ukaže Kaba ostavlja bez daha te napominje da boravak na Arefatu i Mini treba shvatiti i duboko doživjeti kao iskreno kajanje i vraćanje Bogu.

- Odanost, ljubav i pobožnost prema Bogu iskazuju se samo putem dobrih i društveno korisnih djela. Bogu nije potrebna naša odanost radi nekakvih Njegovih interesa. Svaka žrtva mora da donese korist ljudima i društvu. Takav smisao je islam dao obredu kurbana, žrtve. Klanje kurbana ima isključivo taj smisao - zaključio je efendija Bilalić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.