KOMENTAR DANA

ISIL-ovci na čekanju

Naša država izgleda čeka da joj neko drugi riješi probleme, i već godinama stihijski pristupa ovoj tematici

Miralem Aščić. Avaz

Piše: M. Aščić

10.9.2019

Nikoga ne čudi podatak da glomazni administrativni aparat BiH uopće ne zna koliko je državljana naše zemlje koji su borili u Siriji i Iraku za Islamsku državu, zarobljeno u u Siriji. 

Da stvar bude gora, sigurnosni podaci mijenjaju se iz dana u dan, a država bez obzira na to, skoro već godinu nema ni jasan plan kako vratiti ove državljane u BiH, a kamoli gdje da ih smjesti.

Do sada je deportovan samo jedan državljanin, Ibro Ćufurović od njih skoro 500, koliko se ih nalazi u zarobljeništvu na sjeveru Sirije. Među zarobljen ISIL-ovcima je i na stotine žena i djece, golih, gladnih i žednih.

Ali, nikoga izgleda ne zanimaju ni brojni apeli ni pozivi članova porodica da se njihovi najmiliji vrate, a odgovorni, koji su ih odveli na sirijsko ratište procuesiraju. Dok spiskovi kruže, koliko ih je država šuti.

Ni Operativno tijelo Vijeća ministara, također, iako se mjesecima sastaje nema jasnu strategiju šta će biti s povartnicima. Snage SAD, zbog nekompletne dokumentacije, neće BiH izručiti nijednog državljanina, što je više nego jasno poručeno bh. insititucijama zbog čega je sve i zakočeno.

Upravo je neažurnost bh. institucija i glavni problem što su bh. državljani još uvijek na čekanju, za razliku od drugih državljana. Osim što ne znaju koliko ih je u zarobljeništvu, državne institucije nikada nisu jasno odredile gdje će ISIL-ovce smijestiti, te šta će biti s onim državne koji su iz drugih.

Jedina smo država u regionu koja ovom problemu postupa stihijski. Poražavajući je podatak da je Kosovo u jednom danu uspjelo vratiti 110 državljana od kojih četvoro boraca, 32 žene i 74 djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.