INICIJATIVE Udruženje “Zada” uskoro pokreće peticiju

Zenica na korak do Roditeljske kuće

Roditelji oboljele djece hospitalizirane u Kantonalnoj bolnici Zenica primorani spavati u automobilima

D. Pašalić
12.09.2019 19:32

Bolnica u Zenici nema dovoljno kapaciteta

Foto: Arhiv

Udruženje “Zada”, koje je osnovala Zilha Nadžak u saradnji sa TPO fondacijom, ovih dana intenzivirano radi na inicijativi da Zenica konačno dobije Roditeljsku kuću.

Radili istraživanje

Prema riječima Nadžak, ova inicijativa uslijedila je nakon što su uvidjeli da su roditelji oboljele djece koja su hospitalizirana u Kantonalnoj bolnici Zenica primorani spavati u automobilima.

- Radili smo istraživanja te ustanovili da ima mnogo djece koja su dugo hospitalizirana na Odjelu za onkologiju Kantonalne bolnice Zenica. Međutim, mnogi roditelji, s područja cijelog Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), nisu u mogućnosti da plate ni stolicu u bolnici, o krevetu da ne pričamo – govori Nadžak.

Osim finansijskih poteškoća, bolnica nema dovoljan kapacitet da bi primila sve roditelje.

- Želimo da djeca u blizini imaju svoje roditelje, odnosno da Zenica dobije kuću za roditelje oboljele djece iz cijelog kantona. Posebno smo ostali zatečeni slučajem dječaka iz Maglaja koji je imao teške opekotine. Naime, roditelji su, zbog teške finansijske situacije, spavali u autu, a svaki treći dan išli kući – priča Nadžak.

Kako bi ova inicijativa dobila svoj sretan epilog, neophodna je i podrška građana Zenice, za koju u udruženju “Zada” vjeruju da neće izostati.

  • Nadžak:  Slučaj iz Maglaja
    Nadžak: Slučaj iz Maglaja Foto: Avaz

5.000 potpisa

- Potrebno je prikupiti 5.000 potpisa građana, a mi smo optimisti da podrška sugrađana, za ovako značajan projekt, neće izostati. Kada prikupimo potpise, slijedi podnošenje inicijative na Skupštini ZDK te puni zamah u realizaciji projekta - podvukla je Nadžak, dodajući da će potpise na ulicama grada prikupljati od 16. do 20. septembra.

Prevencija i zaštita

Udruženja je u saradnji sa TPO fondacijom organiziralo i projekt “Prevencija i zaštita zdravlja žena”.

- Organizirali smo predavanja za mještanke nekoliko naselja kod Zenice, na kojima je, o značaju preveniranja zdravlja, govorila eminentna doktorica zeničke bolnice – kaže Nadžak.

Komentari

NA VRH