KRIMINAL Špansko državno tužilaštvo optužilo visokopozicioniranu zaposlenicu porezne uprave

Emir Spahić žrtva porezne prevare u Španiji

Bivšeg kapitena BiH pokušali oštetiti za 214.505 eura

Avaz Sport
18.09.2019 14:05

Spahić: Od 2011. do 2013. bio igrač Sevilje

Foto: Arhiv

Kako javljaju španski i hrvatski mediji, špansko državno tužilaštvo optužilo je visokopozicioniranu zaposlenicu porezne uprave te još tri osobe zbog indicija da su nezakonito prisvojili 6,2 miliona eura preko lažiranog povrata poreza sportistima, među kojima je i nekadašnji kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Emir Spahić.

Među sportistima čiji su podaci iskorišteni za isplatu novca iz državnog budžeta na privatne račune nalaze se i bivši hrvatski košarkaški reprezentativac Dontej Drejper (Dontaye Draper) i slovenski košarkaš naših korijena Mirza Begić, navedeno je u optužnici koja sadrži 26 stranica.

Zaposlenica porezne uprave Leonor Sančez-Kabaljero (Sánchez-Caballero) optužena je da je, u saradnji s trojicom muškaraca, od kojih su dvojica advokati, iskoristila povjerljive podatke na temelju kojih su falsificirali dokumente, potpise sportista i isplatne naloge u periodu od februara 2015. do novembra 2016. godine.

Spahić je, podsjetimo, od 2011. do 2013. godine bio igrač Sevilje, a u njegovo ime je 24. juna 2016. zatražen povrat poreza u iznosu od 214.505 eura, uz imitaciju njegovog potpisa, te certifikata s poreznim prebivalištem u Rusiji.

Državno tužilaštvo zatražilo je za svakoga od njih zatvorske kazne od po sedam godina i novčane kazne, a također na određeno vrijeme zabranu obavljanja javnih dužnosti i primanja državnih pomoći ili subvencija. 

Spahić je nedavno imao saobraćajnu nesreću kod Gacka u kojoj je teže povrijeđen, a trenutno se oporavlja na KCUS-u. 

Komentari

NA VRH