JER MI JE STALO

Upravljanje energijom - prilika za uštede u FBiH

Fond za zaštitu okoliša uspostavio je Informacioni sistem koji treba da služi vlastima kao važan alat za praćenje potrošnje energije

Dom Bjelave: Ušteda energije. Arhiv

Piše: E. Maslo / Avaz.ba

11.10.2019

Značajan iznos budžetskih sredstava izdvaja se za troškove za energiju javnih objekata te predstavlja veliki udio u već neadekvatnom javnom budžetu. 

Neracionalna potrošnja energije i trend sve veće potražnje te konstantno povećanje cijene, koja je još zasnovana na socijalnim komponentama, kao i sve strožiji propisi zaštite okoliša, čine da energijska efikasnost postane prioritet.


Centralna baza

Kao odgovor na identificirane prepreke, a ujedno i odgovor na EU zakonodavstvo, Zakon o energijskoj efikasnosti u Federaciji BiH propisuje, između ostalog, i obavezu sistemskog upravljanja energijom u javnom sektoru. Stoga je Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH uspostavio Informacioni sistem energijske efikasnosti u FBiH, koji treba da služi vlastima kao važan alat za praćenje potrošnje energije te donošenje politika i strateških pravaca djelovanja kad je u pitanju energijska efikasnost. 

Osnovna svrha ovog sistema je da kroz prikupljanje i obradu podataka osigura centralnu bazu podataka sa sveobuhvatnim informacijama o potrošnji energije na nivou kako pojedinog objekta, tako i resora te o stanju objekata i pripadajućih tehničkih sistema, kao i o potencijalima za ostvarenje ušteda.

U Informacionom sistemu na jednom mjestu će se moći naći svi zakonski i strateški dokumenti iz ove oblasti, podaci o potrošnji energije i vode u svim javnim objektima, podaci o ostvarenim uštedama nakon primjene mjera povećanja energijske efikasnosti, registar izdatih energijskih certifikata zgrada, registar obavljenih pregleda tehničkih sistema, a istovremeno će služiti za verifikaciju ostvarenih ušteda te izvještavanje u skladu sa propisanim obavezama.

Pravilnikom o Informacionom sistemu dati su temelji i za uspostavu organizacione sheme upravljanja energijom u javnom sektoru u FBiH, što nije bilo jednostavno uraditi zato što je administrativno ustrojstvo bh. entiteta dosta kompleksno.

Logo. Fond za zaštitu okoliša FBiH

Uspostavljanje sistema upravljanja energijom u javnom sektoru putem organizacione sheme podrazumijeva niz aktivnosti, od prikupljanja i unosa podataka od energijskih saradnika o potrošnji energije i vode za svaki javni objekt pa do izrade akcionih planova i programa te izvještavanja o ostvarenim uštedama od energijskih menadžera, odnosno energijskih menadžera koordinatora.

Informacioni sistem omogućit će uvid u stanje objekata, trend potrošnje energije, poređenje s objektima iste namjene te indikaciju gdje je moguće napraviti poboljšanje. Korisnici će na ovaj način identificirati koje su to “slabe karike u lancu” te samim tim usmjeriti aktivnosti i djelovanje ka projektima s najvećim uštedama kako energije, tako i novčanih sredstava.

Informacioni sistem energijske efikasnosti u FBiH uspostavlja, vodi i održava Fond za zaštitu okoliša FBiH, uz nadzor Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Prvi korak

Prvi korak u sistemskom upravljanju energijom predstavlja petogodišnji program Zeleni ekonomski razvoj (GED), koji se realizirao od 2013. Program su finansirali Razvojni program Ujedinjenih naroda, Vlada Švedske, Fond za zaštitu okoliša FBiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima te drugim partnerima. 

Osnovni cilj Programa bio je institucionalizacija upravljanja energijom, troškovima i emisijama javnih objekata te pomoć u implementaciji infrastukturnih mjera energijske efikasnosti javnih objekata, a što je trebalo rezultirati smanjenjem utroška javnih sredstava na potrošnju energije i vode i alociranje istih na prioritetnije investicije, uz istovremeno stvaranje “zelenih radnih mjesta” te poboljšanje komfora rada i boravka krajnjih korisnika.

Rezultati projekta

Implementacija projekta GED u Federaciji BiH kroz njegove komponente rezultirala je: 

- Implementacijom sistema za upravljanje energijom u više od 3.100 javnih objekata

- Obukom više od 2.300 korisnika javnih objekata za upravljanje energijom

- Provedbom detaljnih energijskih audita za 165 javnih objekata

- Realizacijom infrastrukturnih mjera EE na 105 javnih objekata

- Uspostavom Revolving fonda za projekte energijske efikasnosti unutar Fonda za zaštitu okoliša FBiH

- Kreiranjem više od 1.300 radnih mjesta

- Ostvarivanjem novčanih ušteda od 2,6 miliona KM godišnje

- Podizanjem svijesti šire javnosti iz oblasti energijske efikasnosti

Primjeri infrastrukturnih projekata finansiranih kroz GED

- KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave, Sarajevo 

Postavljanjem termofasade, zamjenom vanjske stolarije, sanacijom i termoizolacijom krova i ugradnjom nove kotlovnice osigurani su kvalitetniji uvjeti za boravak 143 korisnika Doma. Ostvarene su uštede u energiji u iznosu od 639.820 kilovata godišnje i smanjene emisije ugljendioksida.

- JU Dječije obdanište i dom učenika, Bosanska Krupa

U obnovljenom, energijski efikasnom obdaništu u Bosanskoj Krupi više od 110 djece provodi predškolske dane u toplom i sigurnom prostoru. Zahvaljujući ostvarenim novčanim uštedama, osigurani su novi didaktički materijali i stvoreni su uvjeti za inkluziju marginalizirane i djece sa posebnim potrebama. Ostvarene su uštede u energiji u iznosu od 639.820 kilovata godišnje i smanjene emisije ugljendioksida.

- Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom Stolac

Postavljanjem solarnih kolektora na objekt Doma riješen je problem zagrijavanja i hlađenja prostorija, kao i zagrijavanja vode te su na taj način računi za električnu energiju smanjeni za 20 posto.


JER MI JE STALO

Probudimo svijest o zaštiti okoliša

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.