LUKSEMBURG Prošla godina od izbora

EU ponovo poziva BiH da što prije uspostavi vlast

Vijeće potvrdilo spremnost EU da u ovoj fazi nastavi provoditi izvršni mandat operacije Althea u pružanju podrške vlastima u našoj zemlji

Fena
14.10.2019 10:36

S jedne od ranijih sjednica Vijeća ministara BiH

Foto: Avaz

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije danas su u Luksemburgu ponovo pozvali odgovorne u Bosni i Hercegovini da što prije uspostave vlast na državnom nivou i u Federaciji BiH. 

- Vijeće ponovno ističe svoju nedvosmislenu predanost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje. Uzimajući u obzir da od prošlogodišnjih općih izbora u Bosni i Hercegovini još nisu formirane vlade na državnom nivou i nivou Federacije, Vijeće ponavlja svoj poziv Bosni i Hercegovini da bez daljnjeg odgađanja nastavi s uspostavom vlada kako bi počele raditi u interesu svih građana - kaže se u zaključcima Vijeća za vanjske poslove.

Vijeće je, također, potvrdilo spremnost EU da u ovoj fazi nastavi provoditi izvršni mandat operacije Althea u pružanju podrške vlastima Bosne i Hercegovine da očuvaju sigurno i zaštićeno okružje pod obnovljenim mandatom UN-a. 

Vojna operacija EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini pokrenuta je u decembru 2004. godine i od tada pridonosi očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja u toj zemlji. Althea je pokrenuta nakon odluke NATO-a da okonča misiju SFOR-a te usvajanja rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom se odobrava razmještaj vojnih snaga EU u BiH. 

Komentari

NA VRH