REAKCIJA

Tegeltija: Ko radi na rušenju VSTV-a

Dodao da je VSTV jedina institucija BiH koja se spominje u Deklaraciji SDA i traži njegova reforma

Tegeltija: Dobio informacije. Avaz

Piše: M. Aš.

14.10.2019

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, oglasio se danas na društvenoj mreži Facebook, a povod je izjava Ružice Jukić, potpredsjednice VSTV-a, o temi raspada ove institucije. Jukić je ovakvu tezu objavila i na svom Facebook profilu.

Slična saznanja

Tegeltija je u reakciji kazao da ne može komentirati nešto što se još nije desilo, ali da ne može ni isključiti „postojanje takvih ideja i razvoj jednog takvog scenarija, iz razloga što su i do njega došla slična saznanja iz ozbiljnih međunarodnih krugova“.

- Moram naglasiti da je poprilično neprimjetno u javnosti, vjerovatno zbog diskusije o građanskoj Republici BiH, koja je okupirala pažnju javnosti, prošao dio iz najnovije deklaracije SDA, koji je identifikovao VSTV kao problem za tu političku stranku i kojom deklaracijom se traži njegova reforma – napisao je Tegeltija.

Dodao je da je VSTV jedina institucija BiH koja se spominje u Deklaraciji SDA i traži njegova reforma, a prije toga konstatira odgovornost VSTV-a za procesuiranje bošnjačkih generala za ratne zločine i, kako to oni tvrde, "trend uklanjanja Bošnjaka" s rukovodećih mjesta u pravosuđu BiH.

- Kada vodeća politička stranka u FBiH i jedna od najvećih u BiH, u ovom slučaju SDA kao vladajuća stranka, kao svoj programski cilj postavi "reformu VSTV-a"< iz razloga koji su navedeni, onda sve takve prijetnje i nastojanja treba uzeti za ozbiljno - napisao je on.

Kada je riječ o odnosu s međunarodnim predstavnicima, istakao je da VSTV u ovom sazivu nikad neće prihvati bilo kakvu servilnost prema bilo kome kao svoj način rada.

- Ono što VSTV prihvata i podržava je partnerstvo kao oblik saradnje, kako s domaćim zakonodavnim i izvršnim vlastima tako i s različitim političkim predstavnicima stranih država i međunarodnih organizacija. Sve ispod partnerstva kao oblika saradnje bilo bi ponižavajući odnos koji ne bismo mogli prihvatiti, a da ne govorim o tome koliko bi to ugrozilo ne samo nezavisnost pravosuđa, nego i sam suverenitet BiH – napisao je Tegeltija.

U vezi s izvještajem koji treba izraditi nezavisni ekspert EU Rajnhard Pribe (Reinhard Priebe), Tegeltija ističe da su svi koraci koje su poduzeli u posljednje dvije i po godine i koje poduzimaju, kako u dinamici tako i sadržaju, blisko koordinirani s Evropskom komisijom u Briselu.

- Tako da će izvještaj gospodina Pribea o VSTV-u, na neki način, dobrim dijelom biti i izvještaj o samoj Evropskoj komisiji i njenim aktivnostima u saradnji sa VSTV-om - zaključio je Tegeltija.

Krivično djelo

Inače, Jukić je sinoć na FB-u napisala da je dobila informaciju o scenariju kako bi trebalo izgledati "rušenje VSTV-a".

- Ovih dana "došla" je do mene informacija o planu pojedinih ambasada da gospodin Memić održi sastanak s glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić, 14.10.2019. godine, a nakon toga da održi proteste i da se kaže da je za sve kriv VSTV BiH.

Zatim da će gospodin Reinhard Priebe, nezavisni ekspert Europske unije, dostaviti izvješće, koje će biti loše po pravosuđe, te da će zajedno sa Američkom ambasadom tražiti od gospodina Incka da iskoristi Bonske ovlasti prema VSTV-u, tj. da raspusti njegove članove.

Voljela bih da je ova informacija laž. No da li znaju oni, koji su napravili ovakav plan (pod uvjetom da je ovo istina), da upravo ruše državnu instituciju, a što predstavlja kazneno djelo. Raspadne li se VSTV, ja tvrdim da će se i ostale institucije na razini BiH raspasti - napisala je, između ostalog, Jukić.







Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.