SVILAJ Ko je kriv za zastoj u gradnji i ko će ispaštati

Apsurd: BiH napravila most, ali nema granični prijelaz!

Nedostaje sedam miliona KM da se izabere izvodač, kaže Ratko Kovačević

M. AŠČIĆ
17.10.2019 20:56

Most Svilaj: Radovi pri kraju, a prijelaza ni na vidiku

Foto: Avaz

Gradnja međudržavnog mosta Svilaj na rijeci Savi, koji će povezati našu državu s Hrvatskom i ostatkom Evropske unije,  pri kraju je, ali još ni na vidiku nema graničnog prijelaza s bh. strane, zbog čega je kompletan projekt za sada pa skoro uzaludan,  otkriva „Avaz“.

Finansira EU

Riječ je o jednom od najvažnijih infrastrukturnih projekata na autoputu Koridora 5C, vrijednom 53,8 miliona KM, koji je finansirala i Evropska unija.

Saznajemo da su radovi na mostu skoro 90 posto okončani, a ostalo je još da se postave ograde i most asfaltira. Predviđeno je da do kraja godine sve bude završeno i most bude pušten u funkciju.

Ranije su završeni i radovi na dionici autoputa Svilaj - Odžak, dugoj 10,7 kilometara, ali je i dalje veliki problem izgradnja graničnog prijelaza.

Hrvatska je ovaj problem davno riješila, ali Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, kako nam je rečeno, nije okončala aktivnosti u vezi s gradnjom graničnog prijelaza s bh. strane.

Igor Pejić, sekretar Ministarstva prometa i komunikacija, rekao nam je jučer da se radi na tome da se uspostavi barem privremeni granični prijelaz putnika, ali da nema povratnu informaciju.

  • Kovačević: Pisali Vijeću ministara BiH
    Kovačević: Pisali Vijeću ministara BiH Foto: (Arhiva)

S druge strane, iz UIOBiH nam je rečeno da je tender za izgradnju prijelaza Svilaj raspisan, ali da još nije izabran izvođač radova. Razlog  je taj što nedostaje sedam miliona KM koji bi pokrili cijenu poslanih ponuda.

Pomoć EIB-a

- Procijenjena vrijednost prijelaza je, prema projektnoj dokumentaciji, bila oko 13 miliona KM, ali sve pristigle ponude su oko 20 miliona KM. Obratili smo se i Vijeću ministara, ali i Evropskoj investicijskoj banci da bi se iznašla dodatna sredstva i izabrao najpovoljniji ponuđač - rekao nam je Ratko Kovačević, portparol UIOBiH.

Kada će biti završen

Izgradnja  graničnog prijelaza, sve i da počne do kraja godine, neće niti može biti okončana do kraja 2020.

To znači da će kompletan projekt, od mosta do ceste, biti na čekanju. Ranije su iz UIOBiH tvrdili da je razlog kašnjenja neusvajanje budžeta. Zašto se čekalo da se uđe u cajtnot, nikome za sada nije jasno.

Komentari

NA VRH