TREBINJE

Počelo čišćenje džamije Muje Kotezlije

Porušena u Drugom svjetskom ratu i do sada nikada nije obnavljana

Piše: P.M.

19.10.2019

Čišćenje džamije Muje Kotezlije - Avaz
Čišćenje džamije Muje Kotezlije - Avaz
Čišćenje džamije Muje Kotezlije - Avaz
Džamija Muje Kotezlije - Avaz
Crkva Svetog Nikole - Avaz
+1

Na smom obodu Popovog polja u mjestu Kotezi nalazi se džamija Muje Kotezlije, jedna od najstarijih džamija na ovim prostorima, ali i Crkva svetog Nikole, spomenici minulih vremena koji govore o suživotu na ovim prostorima.  

Baš zbog specifičnosti ovih objekata, u Mešihatu Islamske zajednice Trebinje pokrenuli su akciju za obnovu džamije, koja je porušena u Drugom svjetskom ratu i do sada nikada nije obnavljana.

Prema riječima hafiza Sadika ef. Fazlagića, glavnog imama MIZ Trebinje, u ovoj džamiji su se do 1942. obavljali vaktovi i ona je radila.

- Od te 1942. do danas, džamija je van funkcije. Radi se o nacionalnom spomeniku, kojeg je Komisija za nacionalne spomenike 2003. proglasila. Osim džamije, nacionalnim spomenikom proglašeni su i mekteb, dvije čatrnje i tri čardaka, dakle čitav ovaj kompleks. Mi  smo u MIZ osjećali moralnu obavezu i prema Bogu da očistimo ovaj lokalitet, mada se on i prije čistio, ali korov opet brzo izraste - pojasnio je efendija Fazlagić. 

Dodaje da je prva faza u obnovi ove džamije čišćenje lokaliteta.

- U drugoj fazi ćemo gledati da učinimo sve što je u našoj moći da pristupimo njenoj restauraciji. Udruženje "Kotezlije" u Sarajevu ima određene projektne planove, s kojima ćemo mi u što skorijem vremenu dogovarati ovu akciju obnavljanja, u saradnji sa Muftijstvom mostarskim i Vakufskom direkcijom u Sarajevu - najavio je efendija Fazlagić.

Dotaknuo se i historije ove džamije. 

Ovu džamiju, koja je napravljena u drugoj polovini 17 stoljeća, sagradio je Mujo Kotezlija. Kada je osmanska vlast došla ovdje, Mujo Kotezlija je dobio ovlaštenje  da imanja u Popovom polju izdaje i od tih prihoda je dao da se izgradi ova džamija -  ispričao nam je efendija Fazlagić.  

Efendija Fazlagić kaže da džamija u Kotezima ima zanimljivu munaru, kakve nema na ovim prostorima, pa i šire.

- U vrijeme kad se pravila džamija, potrebe su zahtijevale da se pored džamije prave i čatrnje. Tako je i ovdje napravljena prvo čatrnja, koja se nalazi u podnožju munare valjkastog oblika. Ja zaista nigdje u okruženju nisam vidio ovakvu munaru. Ovo je jedinstvena munara, kakve nema u BiH, pa i šire, jer je ona mala, a valjkastog je oblika. A činjenica da je odoljela zubu vremena i uz mala ulaganja bi se mogla dovesti u prvobitni oblik, mnogo govori o graditeljima tog vremena - zaključio je efendija Fazlagić.

U današnju akciju raščišćavanja terena oko džamije uključene su džematlije MIZ Trebinje, MIZ Stolac, na čelu s glavnim imamom Mersedom ef. Šabanovićem, te Vakufska direkcija u Sarajevu, koja je podržala ovu akciju.

Zanimljivo je i to što je ovdje, u Kotezima, žena po imenu Munla Hodžić jedan dio zemljišta uvakufila da se sagradi crkva, što je jedan od dokaza jake poveznice ljudi i života u ovom kraju. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.