ISTRAŽUJEMO

Ni mizerna ponuda ne može spasiti Fabriku duhana Mostar

Želimo da se stavi tačka na tu priču, kaže Kajtaz

Fabrika duhana Mostar: Nekadašnji gigant. Arhiv

Piše: M.Sm.

20.10.2019

Nema kraja agoniji bivši radnika Fabrike duhana Mostar (FDM), njih 130, koju prolaze punih 12 godina.

Nakon što su godinama nadležni prali ruke od njihove sudbine i jednog od četiri najstarija preduzeća u BiH, od kojeg je danas ostao samo kostur, radnicima nije preostalo drugo nego da se uhvate za slamku spasa po principu „daj šta daš“. To je za početak značilo prodaju nekretnina FDM-a putem javne licitacije u Općinskom sudu Mostar, koja je održana još u martu ove godine.

Čudan scenarij

Iako su nekretnine ovog nekadašnjeg giganta, u kojem Vlada FBiH raspolaže sa 67 posto državnog kapitala, upravna zgrada u ulici Maršala Tita i prateći objekti sa zemljištem od 20 dunuma, prodate za mizernih 3,5 miliona KM uslijedio je čudan scenarij.

Najprije je od kupovine kompleksa FDM-a, čija je procijenjena vrijednost iznosila 21 milion, odustao prvorangirani ponuđač koji je trebao uplatiti 3,5 miliona KM. Nakon njega odustaje i drugorangirani, čija je ponuda bila 3,4 miliona, a već više od dva mjeseca Općinski sud Mostar ne obavještava trećerangiranog o daljem postupku, koji bi trebao uplatiti iznos od tri miliona KM.

Radnici sumnjaju da je riječ o nekim zakulisnim igrama.

Socijalni slučajevi

- Želimo da se stavi tačka na tu priču kako bismo napokon uvezali staž i otišli u penziju. Punih 12 godina čekamo. Brojne kolege su postali socijalni slučajevi- kazala je Aida Kajtaz, jedna od bivših radnica FDM-a.

U Općinskom sudu Mostar danima samo čekali pojašnjenje šta se dešava s predmetom kojeg vodi sutkinja Viktorija Zelić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.