ISTRAŽUJEMO Zašto se ne rješava agonija duga dvanaest godina

Ni mizerna ponuda ne može spasiti Fabriku duhana Mostar

Želimo da se stavi tačka na tu priču, kaže Kajtaz

M.Sm.
20.10.2019 12:06

Fabrika duhana Mostar: Nekadašnji gigant

Foto: Arhiv

Nema kraja agoniji bivši radnika Fabrike duhana Mostar (FDM), njih 130, koju prolaze punih 12 godina.

Nakon što su godinama nadležni prali ruke od njihove sudbine i jednog od četiri najstarija preduzeća u BiH, od kojeg je danas ostao samo kostur, radnicima nije preostalo drugo nego da se uhvate za slamku spasa po principu „daj šta daš“. To je za početak značilo prodaju nekretnina FDM-a putem javne licitacije u Općinskom sudu Mostar, koja je održana još u martu ove godine.

Čudan scenarij

Iako su nekretnine ovog nekadašnjeg giganta, u kojem Vlada FBiH raspolaže sa 67 posto državnog kapitala, upravna zgrada u ulici Maršala Tita i prateći objekti sa zemljištem od 20 dunuma, prodate za mizernih 3,5 miliona KM uslijedio je čudan scenarij.

Najprije je od kupovine kompleksa FDM-a, čija je procijenjena vrijednost iznosila 21 milion, odustao prvorangirani ponuđač koji je trebao uplatiti 3,5 miliona KM. Nakon njega odustaje i drugorangirani, čija je ponuda bila 3,4 miliona, a već više od dva mjeseca Općinski sud Mostar ne obavještava trećerangiranog o daljem postupku, koji bi trebao uplatiti iznos od tri miliona KM.

Radnici sumnjaju da je riječ o nekim zakulisnim igrama.

Socijalni slučajevi

- Želimo da se stavi tačka na tu priču kako bismo napokon uvezali staž i otišli u penziju. Punih 12 godina čekamo. Brojne kolege su postali socijalni slučajevi- kazala je Aida Kajtaz, jedna od bivših radnica FDM-a.

U Općinskom sudu Mostar danima samo čekali pojašnjenje šta se dešava s predmetom kojeg vodi sutkinja Viktorija Zelić

Tagovi

BiH Mostar
NA VRH