MEDIJI

RAK kaznio Federalnu televiziju sa 6.000 KM zbog pristrasnog izvještavanja

U dopisu se navodi da je u emisiji "Mreža", koja je emitovana 14. januara 2019. godine, tendenciozno i huškački izvještavala, odnosno emitovala priloge u kojima su Hrvati i Srbi optuženi i osuđeni za sve loše što se događa u BiH

Zgrada u kojoj je smještena FTV. Arhiv

E. Ma. / Avaz.ba

21.10.2019

Regulatorna agencija za komunikacije BiH kaznila je Federalnu televizijuzbog kršenja člana 5. Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama, koji se odnosi na pravično i nepristrasno izvještavanje. Izrečena je novčana kazna u iznosu od 6.000 KM.

FTV ima rok 15 dana od prijema rješenja da plati kaznu kako ne bi morali platiti i zatezne kamate. Iz RAK-a su ih upozorili da svako ponovljeno kršenje odredbi relevantnih pravila i propisa Agencije može rezultirati izricanjem oštrije sankcije.

Prijavu je uputilo Ministarstvo prometa i komunikacija BiH, a nakon što im se obratila Hrvatska republikanska stranka. U dopisu se navodi kako je FTV u emisiji "Mreža", koja je emitovana 14. januara 2019. godine, tendenciozno i huškački izvještavala, odnosno emitovala priloge u kojima su Hrvati i Srbi optuženi i osuđeni za sve loše što se događa u BiH. 

- Nakon odgledane emisije, kod gledatelja koji imaju površne informacije o historiji i odnosima u BiH, stvorio se dojam kako su Srbi separatistička krvoločna stvorenja, a Hrvati izdajnici koji ne prežu ni od protjerivanja ni ubijanja svog naroda samo da ostvare svoje političke vizije o entitetu - kazali su iz HRS-a.

Rješenje je stiglo devet mjeseci nakon što je HRS prvi put kontaktirao RAK te u devetom mjesecu ove godine kontaktirao Ministarstvo prometa i komunikacija BiH kako bi reagovalo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.