KORIDOR 5C

Ugovor za tunel Ivan

Novi kilometri autoputa. Avaz

Avaz.ba

25.10.2019

U ponedjeljak će biti potpisan ugovor o izgradnji dionice Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – Ivan, LOT 2, Tunel Ivan, saopćeno je iz JP ''Autoceste FBiH''.

Vrijednost ugovora za izgradnju poddionice tunel Ivan je 57.628.570,37 eura bez PDV-a, i bit će finansiran sredstvima osiguranim kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i bespovratnim grant sredstvima odobrenim od WBIF (sredstva EU) u visini od 11,4 miliona eura. 

- Tunel Ivan dio je autoceste na dionici Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – Ivan, LOT 2. Ovaj tunel je dvocijevni sa po dvije trake i proći će kroz planinski prijelaz Ivan-sedlo. Ukupna dužina desne tunelske cijevi je 1.721 m, dok je lijeva tunelska cijev duga 1.761 m i bit će pozicionirane ispod postojećeg tunela Ivan na magistralnoj cesti M-17. Tunel je projektiran da se izvodi po Novoj Austrijskoj Tunelskoj Metodi (NATM). Po izlasku iz tunela trasa autoceste se privremenom prometnicom spaja s magistralnom cestom M-17, koja označava kraj ove dionice. Predviđeni rok izgradnje je 30 mjeseci - navedeno je u saopćenju. 

JP ''Autoceste'' objavile su i poziv za dostavu ponuda za izgradnju autoceste na Koridoru 5C, dionica Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – ulaz u tunel Ivan, LOT 1. 

Dužina poddionice Tarčin – ulaz u tunel Ivan je 4,9 km. Značajniji objekti na navedenoj poddionici su most Raštelica 1 dužine 518 metara i most Raštelica 2 dužine 609 metara. Na poddionici su planirana i dva odmarališta u mjestu Raštelica. Gradnja ove poddionice bit će finansirana iz sredstava Evropske investicijske banke (EIB) i bespovratnim grant sredstvima odobrenim od WBIF (sredstva EU) u visini od 11,7 miliona eura.

Ugovor će potpisati Adnan Terzić, direktor JP ''Autoceste FBiH'', Hamed Ramić, direktor ''Euro-Asfalt'' d.o.o. Sarajevo (BiH), te Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.