REAKCIJE Tvrde da se radi o lažnim podacima, vraćaju se u Sarajevo

Borci ogorčeni zbog Kordića: Ako ne promijene registar, pravimo novi kamp pred Vladom FBiH

Ovo je sramota, dali smo rok Vladi do poslije Nove godine, eto nas opet u kamp, kaže Sultan. Naći ćemo mi još kordića, ali i tražiti da se svi oni izbrišu, tvrdi Krkalić

M. AŠČIĆ
25.10.2019 16:03

Kordić: Koga je branio

Foto: Arhiv

Borci koji su u kampu ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu proveli skoro dvije godine tražeći objavu boračkog registra, ogorčeni su i šokirani informacijom koju smo jučer objavili, da se na spisku pripadnika Oružanih snaga koji su učestvovali u odbrani države nalazi i ime presuđenog ratnog zločinca Darija Kordića!

Kruške i jabuke

U objavljenom boračkog registru Ministarstva za boračka pitanja navedeno je da je Kordić u ratu proveo čak 1.680 dana. U Hagu je osuđen na 25 godina zatvora zbog zločina u Ahmićima. 

Amir Sultan, jedan od demobilisanih boraca, koji je i među osnivačima kampa, kazao nam je da su borci od početka tvrdili da ovo nije pravi registar.

- Ovo je sramota! Nije ovo registar koji smo tražili. Mi smo tražili da se objave imena 285.000 boraca, a ne 600.000. Ovo je lažni registar i mi ga ne priznajemo, a dokaz su ova imena. Dali smo Vladi rok do poslije Nove godine. Neka objave naš pravi registar. Ako to ne urade, mi dolazimo opet u Sarajevo i ponovo podižemo kamp. Ali, ovog puta će biti svega. Dosta nam je više laži - kaže Sultan.

  • Sultan,Krkalić, Bukvarević: Ko je odgovoran
    Sultan,Krkalić, Bukvarević: Ko je odgovoran Foto: (Avaz)

I demobilisani borac Hazim Krkalić ogorčen je objavom imena u registru.

- Strahota jedna! Pa, otkud Kordić?! Ovdje su i kruške i jabuke. Pojedine brigade već su najavile tužbe. Našli ste Kordića, ali bit će tu još svega. Zato mi tražimo objavu pravog registra. Mora se znati ko je bio u kojoj jedinici, šta je bio. Tražit ćemo da se svi lažni izbrišu. Katastrofa je šta su uradili – kaže Krkalić.

Sve po Zakonu

Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja u Vladi FBiH, kaže, s druge strane, da je Ministarstvo uradilo ono što je traženo, a to je objava registra po Zakonu. 

- Prihvatamo da ima grešaka, ali ovo su spiskovi o učešću o Oružanim snagama koje smo dobili od tadašnjeg Ministarstva odbrane FBiH. To je dao HVO i upisao ga u evidenciju. Mi tu nismo mogli ništa. Ako neko smatra da se nešto treba uraditi, neka urade, ali ja nikoga ne mogu skinuti - kaže Bukvarević.

Za zlodjela 600 KM mjesečno

Bukvarević kaže da su na spisku svi oni koji su prije 20 godina dobili vojne certifikate od države za učešće u OSBiH.

- E, sad, ko je kriv, to je drugo pitanje - dodaje.

Prema njegovim riječima, Kordić je i nagrađen.

- Moglo bi se tako reći. To je onih 600 maraka za svaki mjesec – ističe Bukvarević.

Komentari

NA VRH