ZABRINJAVAJUĆE

U Miralu dvojica migranata oboljela od malarije

I prošlog mjeseca je jedna osoba bila zaražena malarijom, kazala je za naš list Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva

Migranti često bježe iz bolnice. Avaz

Piše: E. Trako

29.10.2019

U prihvatnom centru za migrante Miral u Velikoj Kladuši dvojica migranata su zaražena malarijom, saznaje „Dnevni avaz“. Do sada su zabilježeni slučajevi AIDS-a, hepatitisa B, C, tuberkuloze, svraba, ušljivosti...

Sedmični izvještaj

Najviše problema imaju policajci koji se svakodnevno susreću s migrantima.

- I prošlog mjeseca je jedna osoba bila zaražena malarijom - kazala je za naš list Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona.

Ona ističe da Ministarstvo svake sedmice dobiva izvještaj o zdravstvenom stanju iz svih centara na području ovog kantona - Mirala, Bire, Đačkog doma u Borićima, Sedre i Vučjaka.

To znači da su do sada dva pacijenta zaraženi malarijom.

I kada ljekari utvrde da je neko od migranata zaražen, kada ih smjeste na infektivno odjeljenje, tu nije kraj problemima.

- Čim se malo oporave, migranti pobjegnu iz bolnice. Nemamo onda kontrole gdje se kreću, uglavnom krenu dalje ili u privatne smještaje. To nas zabrinjava jer nemamo kontrolu. Velika opasnost vreba za građane, zato mi stalno apeliramo - kaže ministrica Ćemalović.

Prošle godine je zabilježen slučaj kada je HIV pozitivni migrant silovao djevojku s poteškoćama u razvoju.

Mnogo problema

- Nasreću, djevojka nije zaražena. Nama nije problem svrab ili ušljivost, to se može kontrolirati, ali je problem kada se zarazne bolesti prenose krvlju ili drugim tjelesnim izlučevinama. Migrant koji je silovao ovu nemoćnu djevojku je završio na infektivnom odjeljenju u Sarajevu. Mislim da je i on nestao - pojašnjava Ćemalović.

U kampu Miral zdravstvenu zaštitu pružaju ljekari Doma zdravlja Velika Kladuša, u Biri iz Bosanske Krupe, u Borićima i Vučjaku iz Bihaća, a u Sedri ljekari iz Doma zdravlja Cazin.

- U Sedri, Borićima nema, nasreću, problema sa zaraznim bolestima. Tamo su porodice s djecom. Ali u svim ostalim centrima ima jako puno problema - dodaje na kraju Ćemalović.

Ćemalović: Problemi u Miralu, Biri i na Vučjaku. Arhiv

Javio se brat nastradalog migranta

Jedna tragična migrantska priča ipak će, koliko god tužna bila, imati drugačiji kraj. 

Sadet ef. Bilalić, glavni imam Medžlisa IZ Gacka i Bileće, dobio je poziv iz Maroka od Mustafe Adua (Mostapha Addou) da mu pomogne da tijelo njegovog brata Seida prebace u Maroko. Seid Adu je brutalno likvidiran iz lovačke puške na području Bileće, kada je s grupom migranata ušao na teritorij Bosne i Hercegovine.

Ef. Bilalić je dobio i ličnu kartu nesretnog Seida Adua na kojoj piše da je rođen 15. avgusta 1999. godine u mjestu Berkane, od oca Muhameda (Mohammed) i majke Rahime.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.