REAKCIJE

Borački zakon je ustavan, nema diskriminacije

Iz Udruge „Zabravljeni branitelji“ kažu da neće odustati i da će apelaciju ponuditi i drugima koji imaju pravo da je podnesu Ustavnom sudu FBiH

Dunović: Nema osnova. Arhiv

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

11.11.2019

Nema osnova da se Ustavnom sudu FBiH šalje apelacija za ocjenu ustavnosti novog Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, što traže iz Udruge „Zaboravljeni branitelji“.

Neće odustati

Kazao je ovo Milan Dunović, potpredsjednik FBiH, kojeg su nedavno posjetili predstavnici „Zaboravljenih branitelja“. Oni su stava da je novi borački zakon diskriminatoran jer predviđa isplatu naknade borcima starijim od 57 godina, sa minimalno godinu dana u vojsci i da su minimalno godinu na birou.

-Tu protuustavnosti nema. Ne može biti diskriminacija kada je egzistencijalna naknada neka vrsta socijalnog davanja, gdje se utvrde kriteriji ko će je primati. Drugo bi bilo da je u pitanju naknada za učešće u ratu, gdje su jedni dobili, a drugi nisu – pojasnio je Dunović.

Grbavac: Nemoralne odredbe. Arhiv

No, iz Udruge „Zabravljeni branitelji“, kažu da neće odustati i da će apelaciju ponuditi i drugima koji imaju pravo da je podnesu Ustavnom sudu FBiH. To pravo, osim dva potpredsjednika, imaju predsjednik FBiH, premijer i dopremijeri te trećina članova bilo kojeg doma Parlamenta FBiH.

Najbrže do pravde

-Na sastanku nije bilo kako smo očekivali, ali tražimo kako najbrže doći do pravde, jer ovakve odredbe zakona su nakaradne, nemoralne i diskriminatorne – kazao je Drago Grbavac, jedan od predstavnika ove udruge.

quote
<p>Puno žena koje nisu vidjele rat imaju pravo na naknadu jer ispunjavaju te uvjete, a evo nedavno smo bili borca u Bugojnu koji ima šest rana na sebi, a nema tu naknadu, kazao je Grbavac </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.